Hlavní obsah

Jediné olíznutí zmrzliny stálo devítiletou holčičku život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragicky skončila dovolená pro britské rodiče, kteří se se svými dětmi vypravili za sluncem do španělského Costa del Sol. Jejich prostřední dcera, devítiletá Habiba Chisthiová, byla silně alergická na ořechy a jediné ochutnání zmrzliny, ve které se žádné ořechy vyskytovat neměly, ji stálo život.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tragický případ se odehrál v únoru roku 2019, tento týden však úmrtí dívky řešil britský soud během takzvaného inquestu (soudní jednání, které má zjistit příčinu smrti a případně vyloučit cizí zavinění). O případu informoval britský bulvární deník Daily Mail.

V sobotu 16. února 2019 se lékař Wajid Azam Chisthi na dovolené v Costa del Sol zastavil se svou rodinou u jednoho z místních stánků se zmrzlinou. Jelikož jeho prostřední dcera trpěla těžkou alergií na ořechy, několikrát se u prodavače ujistil, že zmrzlina s čokoládovou polevou žádné ořechy neobsahuje.

Když se mu ujištění dostalo, zmrzlinu koupil. Malá Habiba si z ní podle lékařových slov jen jednou lízla, aby ochutnala. „V tu chvíli byla v pohodě, ale jedno líznutí stačilo. Když jsme došli do restaurace, udělalo se jí špatně,“ uvedl Chisthi. Jelikož dívka neprojevovala známky anafylaktického šoku, mysleli si rodiče, že může jít o astma, kterým dívka rovněž trpěla.

Alergie se může objevit kdykoli v průběhu života

Zdraví

Rodina odešla do hotelu pro inhalátor a Chisthi zašel do recepce pro pomoc. Tehdy ještě netušil, jak moc je situace vážná. Když se vrátil na pokoj, vyděšená manželka mu oznámila, že dcera zkolabovala. „Zavolali jsme záchranku, prováděl jsem resuscitaci,“ vylíčil lékař pracující v nemocnici Britské zdravotnické organizace (NHS).

O dva dny později dívka v nemocnici zemřela. Pitva prokázala silný anafylaktický šok, jehož následkem došlo k otoku mozku, který nebyl schopen přijímat kyslík. V jejím těla byla nalezena přítomnost arašídů, mandlí, lískových ořechů a kešu. Jak před soudem uvedla profesorka dětské patologie Marta Choenová, i jediné olíznutí může být pro silné alergiky smrtelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám