Hlavní obsah

Japonský císařský meč a zrcadlo spatřilo jen pár vyvolených

Právo, vpl

Japonské trůnní insignie patří mezi nejdokonaleji střežená tajemství této planety. Výměna na císařském Chryzantémovém trůnu, jež vyvrcholí ve středu, se bez nich samozřejmě neobejde. Ovšem naděje, že se alespoň zlehka nadzvedne rouška záhadna, jež je po staletí halí, se prakticky rovná nule.

Foto: Thomas Peter/Reuters, Reuters

Odstupující japonský císař Akihito

Článek

V úterý císař Akihito (85) dobrovolně odstoupil. O den později pak panování nad jediným císařstvím na světě převezme jeho nejstarší syn, korunní princ Naruhito (59) a nebude u toho chybět trojice pozoruhodných předmětů: meč, drahokam a zrcadlo.

„Patří mezi šintai, materiální předměty pojímané v japonské mytologii jako bydliště bohů – kami,“ vysvětluje v televizi NHK Manitiró Agamawa, religionista z univerzity v Ósace.

Výměna na trůnu
Pětaosmdesátiletý císař Akihito abdikoval v úterý, učinil tak ze zdravotních důvodů. Trůnu se vzdal po 30 letech ve prospěch staršího ze svých dvou synů. Novým japonským císařem se o půlnoci místního času (v úterý v 17:00 SELČ) stal 59letý Naruhito. Nástup na Chryzantémový trůn formálně potvrdí na středeční ranní ceremonii, které se podle tradice nesmí účastnit ženské příslušnice císařské rodiny, tedy ani Naruhitova choť Masako a dcera Aiko.
Zdroj: ČTK

Všechny tři artefakty pamatují přes dva tisíce let a podle zákona jsou neoddělitelně navázány na trůn. A ty, kteří je viděli na vlastní oči v plné kráse a lesku, lze spočítat na prstech jedné ruky.

Když na veřejnost, tak pouze zabalené

Výhradně císař a nejvyšší duchovní šintoistické víry je spatřili, takže o jejich tvarech a barvách kolují jen vágní domněnky.

Při nejrůznějších ceremoniích, jež doprovázejí výměnu na trůnu, budou insignie pečlivě zabaleny a chráněny před zraky veřejnosti.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Budoucí císař Naruhito s manželkou Masako

„Ztělesňují vladařovu bezúhonnost, chrabrost, vůli jednat čestně a moudrost. Teprve až se jich císař ujme, stane se skutečným vládcem, stejně jako ve středověku německý císař s korunou, říšským jablkem a žezlem,“ uzavírá Agamawa.

Reklama

Výběr článků

Načítám