Hlavní obsah

Japonci ztratili 206 kilo plutonia pro výrobu jaderných bomb

Novinky, Lenka Hloušková, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Během 25 let se Japoncům ztratilo 206 kilogramů plutonia, což je dostatek na výrobu 25 jaderných bomb. Materiál měl zmizet z vyhořelého paliva pocházejícího z jaderné elektrárny nacházející se 120 kilometrů na severovýchod od hlavního města Tokia. Japonci se k tomu přiznali ve středu.

Foto: archiv UMO 3, poskytla Pavla Boháčová

Stoletým a starším jubilantům přeje osobně starosta obvodu Jiří Strobach.

Článek

Vědci pověření vládou zveřejnili, že podle jejich propočtů musela elektrárna při výrobě elektřiny vyprodukovat od svého spuštění v roce 1977 přes 6,89 tisíc kilogramů jaderného odpadu.

Plutonium někdo někam zaratil

V současnosti ale téměř tři procenta z udávaného množství, tj. asi 206 kilogramů, ve speciálních skladech chybí. K výrobě 20 kilogramové atomové bomby svržené na Nagasaki v roce 1945 přitom stačí jen 5-8 kilogramů tohoto materiálu. Odborníci se domnívají, že vyhořelé palivo musel někdo kamsi přesunout, neboť normální výchylka v udávané hmotnosti je zpravidla maximálně dvouprocentní.

Je to nepořádek, ne záměr

Japonci se svým prohlášením dostali do nelehké situace. Ocitli se totiž v podezření, že by plutonium mohlo putovat do Severní Koreji, která spustila před lety vlastní jaderný program. Tokio se ale brání a tvrdí, že k přesunu smrtící hmoty nemohlo dojít a zjištěné odchylky vysvětluje nepořádkem ve vlastní evidenci. 90 kilogramů plutonia bylo prý během let rozředěno vodou, další 30 kilogramů rozpuštěno v jiných látkách. Podle Tokia se tak skutečně pohřešuje jen 86 kilogramů, které ale nemusely být vůbec vyprodukovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám