Hlavní obsah

Izraelský tank na novináře v Libanonu pálil kanónem i kulometem, potvrdilo vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během říjnového incidentu zabila v Libanonu palba izraelského tanku novináře agentury Reuters a dalších pět zranila. Nezávislé vyšetřování nyní potvrdilo, že tank na jasně vyznačenou skupinu novinářů nejen dvakrát vystřelil z kanónu, ale otevřel na ně i těžkou kulometnou palbu. Není ovšem jasné, zda jednotka pálila na novináře záměrně či nikoliv.

Foto: Israel Defense Forces, Reuters

Tank Merkava během izraelských operací v Pásmu Gazy

Článek

Žádost o vyšetřování události z 13. října agentura Reuters podala u Nizozemské organizace aplikovaného vědeckého výzkumu (TNO). Ta došla k závěru, že tank pálil ještě z izraelského území a od místa zásahu byl 1,34 km. Sedmatřicetiletého novináře Issama Abdallaha zabil dopad hned prvního z projektilů o šířce 120 mm. Ten také zranil fotografku Francouzské tiskové agentury (AFP) Christinu Assiovou. Celý útok měl trvat minutu a 45 vteřin.

Informace o kulometné palbě, se kterou organizace přišla je zcela nová. TNO tvrdí, že k ní došla na základě audia zachyceného kamerou Al-Džazíry. Podle něj také určila, že by mělo jít o projektily z kulometu Browning, které jsou přidělávány na izraelské tanky Merkava. „Považujeme za pravděpodobný scénář, že tank Merkava po vypálení dvou tankových projektilů použil proti lokaci novinářů také svůj kulomet,“ stojí v oficiální zprávě. „Užití kulometu ovšem nelze s jistotou potvrdit, protože nebylo možné určit přesný směr a vzdálenost kulometné palby,“ stojí dále ve zprávě.

Agentura Reuters píše, že nelze nezávisle určit, zda posádka izraelského tanku věděla, že střílí na novináře, nebo proč na ně střílela z kulometu. Dva z jejích reportérů a další žurnalista AFP, kteří útok přežili, vypověděli, že si kulometnou palbu nepamatují, ale že byli v tu chvíli v šoku.

Hamás se dopouštěl sexuálního násilí včetně hromadného znásilňování, potvrdila zpráva OSN

Blízký a Střední východ

Celkem bylo na místě sedm novinářů v modrých neprůstřelných vestách a přilbách s bílým nápisem „TISK“, kteří z bezpečné vzdálenosti pozorovali izraelské ostřelování libanonské vesnice Alma al-Chaab. Záběry z místa ukazují také černé vozidlo Reuters se žlutými nápisy „TV“ na střeše a kapotě. Izraelské jednotky měli na novináře nekrytý výhled. Před obrácením palby tanku proti nim probíhalo pozorování izraelské operace déle než hodinu.

Izraelské obranné síly (IDF) jakýkoliv aspekt útoku na žurnalisty odmítly komentovat. „Na novináře neútočíme,“ vyjádřily se stroze, když byla palba jejich tanku prvně určena jako příčina Abdallahovy smrti, a po zveřejnění závěrů vyšetřování pouze uvedly, že k incidentu došlo v aktivní bojové zóně.

„Nejsilnějším možným způsobem odsuzujeme útok na jasně identifikovatelnou na veřejnosti pracující skupinu novinářů,“ vyjádřila se k tankovému útoku šéfredaktorka Reuters Alessandra Galloniová. „Útok zabil našeho kolegu Issama Abdallaha a mnoho dalších zranil. Opakujeme náš požadavek, aby Izrael vysvětlil, jak k tomu mohlo dojít, a aby zodpovědné osoby potrestal,“ uvedla.

Bez dalšího šetření není možné zjistit úmysl

„Pokud se zprávy o vytrvalé kulometné palbě potvrdí, dá to větší váhu teorii, že šlo o cílený a úmyslný útok,“ vyjádřil se k závěrům TNO ředitel globálních zpráv AFP Phil Chetwynd. Proto opět zopakoval svůj požadavek na důkladné a transparentní vyšetření události izraelskou armádou. Izrael hned po incidentu tvrdil, že jej vyšetřuje, ale žádné závěry dosud nezveřejnil.

Mezinárodní humanitární zákon zakazuje útoky na novináře a dává jim plnou míru ochrany jako civilnímu obyvatelstvu, tudíž nemohou být považováni za legitimní vojenský cíl. Experti nyní mají odlišné názory, zda se posádka tanku dopustila válečného zločinu.

„Zpráva TNO dochází k závěru, že je pravděpodobné, že dva tankové projektily a kulometná palba přišly ze stejného místa. To přidává na záměrnosti, se kterou na ně měli zaútočit,“ řekla odbornice na mezinárodní humanitární právo Univerzity v Utrechtu Jessica Dorseyová. „A myslím si, že z právního hlediska, pokud se toto někdy dostane před soud, tak to přidává na pádnosti tvrzení, že skutečně šlo o válečný zločin.“

Nick Kaufman, britsko-izraelský právník, který dříve působil ve sboru Generálního vojenského prokurátora Izraele a v minulosti proti obviněním z válečných zločinů u mezinárodních trestních tribunálů obhajoval několik prominentních klientů, má ale opačný názor. „Na základě zprávy TNO není možné určit, že šlo o úmyslný útok na novináře, a ne o nepovedené plnění legitimního vojenského úkolu,“ uvedl. „K tomu bychom potřebovali plné vyšetřování a pochopení vojenských informací, které byly na pozadí vypálení těch dvou ran,“ uzavřel.

UNRWA zaměstnává stovky členů Hamásu či Islámského džihádu, tvrdí Izrael

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám