Hlavní obsah

Izraelci ukončili akci proti palestinským teroristům

Novinky, DPA, ČTK, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Izrael ukončil akci proti Palestincům, kterou zahájil v noci na pátek jako odvetu za čtvrteční palestinský sebevražedný atentát v Jeruzalémě. Izraelské obrněné transportéry vjely do palestinského města Betléma, kde vojáci zatkli 12 Palestinců a zbořili dům atentátníka Alího Muníra Júsifa Džiháry. Při akci zabili tři Palestince.

Článek

Dva zastřelili na severu pásma Gazy poblíž židovské osady Dugit. Podle údajů izraelského rozhlasu zahájili vojáci palbu na pět Palestinců, kteří byli ozbrojeni pancéřovými pěstmi a výbušninami. Přibližovali se k osadě na břehu moře. Byli vzdáleni jen 150 metrů od jejích hranic, když je vojáci zaregistrovali. Palestinské zdroje uvedly, že byl zabit sedmnáctiletý jinoch.

Ve vesnici poblíže Hebronu zastřelili vojáci také příslušníka hnutí Hamás, který podle vojenských zdrojů zahájil palbu, když vojáci vstoupili do jeho domu , aby ho zatkli.

V Ramalláhu Izraelci zbourali šest domů příslušníků hnutí Hamás, kteří byli zodpovědni za jiný útok, který si vyžádal životy třech vojáků. Tento postup odsuzují i umírnění Palestinci, který ho považují za kontraproduktivní, neboť lidé, jimž byly zbořeny domy, mají sklony k radikálním řešením a podpoře militantních akcí.

"Operaci byla zahájena, když jsem se ujistili, že Palestinci neplní svůj slib zastavit teror, což jasně ukázal čtvrteční bombový útok," řekla vojenská mluvčí (celá zpráva).

K odpovědnosti za čtvrteční sebevražedný atentát na autobus v Jeruzalémě sepřihlásila palestinská radikální skupina Hámas, i když krátce po útoku se k akci přiznaly Brigády mučedníků od al-Aksá. Hamas prohlášení o odpovědnosti zaslal do redakce agentury Reuters v Gaze. Atentátník ve vzkazu uvedl, že jeho útok je odvetou za středeční akci izraleské armády v Gaze, kde vojáci zabili osm Palestinců.

Rada bezpečnosti čtvrteční atentát neodsoudila

Členové Rady bezpečnosti OSN se ve čtvrtek nedokázali shodnout na textu prohlášení, které by odsoudilo čtvrteční sebevražedný atentát v Jeruzalémě, při němž zemřelo deset lidí. Po třech hodinách se jednání zhroutilo. Alžírsko jako jediná arabská země v radě trvalo na tom, že prohlášení musí obsahovat i odsouzení smrti osmi Palestinců při středeční izraelské operaci v Gaze.

Podle agentury Reuters Alžírsko podpořily Pákistán, Brazílie a Čína. Naopak pro odsuzující prohlášení bez zmínky o Gaze se vyslovovaly USA, Británie, Německo a Rumunsko.

Izraelský velvyslanec při OSN Dan Gillerman kritizuje "nedostatečnou reakci OSN na terorismus". "Snaha Alžírska srovnávat střet mezi izraelskými vojáky a ozbrojenými palestinskými ozbrojenci s atentátem na autobus, který usmrtil deset civilistů, je naprosto ostudná," řekl.

Tennenbauma vyslechne tajná služba

Obchodník Elhanan Tennenbaum, který byl vyměněn za zadržované bojovníky libanonského Hizballáhu a 400 vězněných Palestinců (celá zpráva), byl po setkání s rodinou ve čtvrtek večer podroben lékařskému vyšetření. Nyní bude vyslechnut izraelskou tajnou službou, která chce znát okolnosti jeho zadržení Hizballáhem před třemi lety. Nečeká ho žádné obvinění, byť Izraelci tvrdili, že se v Libanonu věnoval nelegálním obchodům. Představitelé Hizballáhu ho naopak vinili ze špionáže.

Související témata:

Výběr článků

Načítám