Hlavní obsah

Izrael vyhostil britského novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Britský novinář byl v pátek kvůli podezření ze špionáže vyhoštěn z Izraele. Peter Hounam (60), kterému v roce 1986 Mordechaj Vanunu (50) prozradil informace z izraelského jaderného programu, byl zatčen tajnou službou Šin Bet v polovině týdne. Izraelské úřady ho propustily včera večer.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Novinář dnes odpoledne odletěl z letiště Ben Gurion u Tel Avivu linkou do Londýna. Jak řekl zpravodaji AFP nejmenovaný bezpečnostní činitel, byl vyhoštěn "se svým souhlasem" a už nikdy se nebude moci do Izraele vrátit.

Úřady mu před odletem zabavily kvůli podezření ze "špionáže" pět videokazet.

Špinavá cela

Hounam byl zatčen ve středu kvůli podezření, že připravoval televizní rozhovor s bývalým jaderným technikem Vanunuem. Ten má styk s médii bez předchozího svolení zakázán. Nesmí také opustit zemi.

Redaktor vzápětí po propuštění uvedl, že by se Izrael za jeho zatčení měl stydět. Byl údajně vězněn v cele se zdmi zašpiněnými exkrementy, mohl spát pouze dvě hodiny. Hounam za mřížemi strávil více než jeden den.

Novinář byl mezi těmi, kdo 21. dubna Vanunua uvítal na svobodě po 18 letech věznění. [celá zpráva]

Od té doby se s ním několikrát sešel v jeruzalémském kostele, kde Vanunu nyní bydlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám