Hlavní obsah

Izrael potřetí udeřil v Gaze - pět mrtvých

Novinky, Jaroslav Zbožínek, DPA, CNN, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Potřetí za posledních 24 hodin udeřila izraelská armáda v Gaze. Zabito bylo pět osob a 25 lidí bylo zraněno. Mezi mrtvými je podle CNN člen Hamásu, jeho žena a dítě. Vojenské vrtulníky útočily v severní čtvrti města Šajch Radván, která je baštou radikálů z Hamásu. Cílem raket byl opět jedoucí automobil. Svědci hlásí čtyři výbuchy.

Foto: Archiv
Článek

Auto bylo zasaženo třemi raketami nedaleko hřbitova, kde bylo krátce předtím pohřbeno 11 obětí předchozích dvou útoků. Jakmile se k hořícímu vozu rozběhli lidé, dopadla čtvrtá raketa. V ulicích bylo ještě hodně účastníků pohřbů.

Noční útok Izraele zabil dva členy brigád Kásam

V noci na čtvrtek izraelské vrtulníky zaútočily ve městě Gaza. Cílem raket bylo vozidlo mladíků ve věku 22 a 24 let, kteří byli členy ozbrojeného křídla palestinské organizace Hamás, brigád Kásam. Předchozí útok Izraele v Gaze připravil o život sedm Palestinců.

Tento v pořadí druhý izraelský útok se odehrál krátce po půlnoci místního času (23:00 SELČ). Dvě rakety zasáhly vozidlo mužů, třetí dopadla mimo a zranila jednoho člověka. Izraelská armáda prohlásila, že cílem operace byla palestinská buňka, která se chystala zaútočit na nedalekou židovskou osadu Necarim. Zároveň popřela, že by šlo o odvetnou akci za sebevražedný atentát v Jeruzalémě.

Izraelská armáda dostala rozkaz bojovat proti Hamásu "všemi prostředky", oznámil ve čtvrtek izraelský vojenský rozhlas. Tato direktiva se podle citace agentury AFP netýká jen infrastruktury hnutí, nýbrž i politických šéfů Hamás, kteří se od nynějška nebudou těšit žádné "imunitě".

První úder v Gaze zabil sedm Palestinců

Mezi lidmi zabitými střelou v Gaze při prvním útoku, jenž následoval bezprostředně po výbuchu jeruzalémského autobusu, je aktivista Hamásu a zároveň člen vedení jeho ozbrojeného křídla, oddílů Kásam, Tito Masúd, proti němuž byla akce vedena, a další člen Hamásu. Zahynulo rovněž pět kolemjdoucích. Podle palestinského lékaře bylo dalších 30 lidí zraněno, mezi nimiž hodně dětí. Těla mužů jedoucích v automobilu byla podle něj zcela spálena. "Viděl jsem kaluže krve, části lidských těl, utržené hlavy," řekl jeden svědek v Gaze. K hořícímu automobilu se seběhly desítky Palestinců, kteří slibovali pomstu.

Izraelské zdroje televize CNN přitom tvrdily, že útok v Gaze nebyl odvetou a že jeho načasování je pouze náhoda.

Výbuch autobusu byl mstou za útok na Rantisího

Hamás, jenž se k atentátu na autobus v Jeruzalémě přihlásil na své internetové stránce, reagoval tímto činem na jiný incident v Gaze, který se odehrál v úterý a při němž se izraelští vojáci neúspěšně pokusili zabít jednoho z vůdců této organizace, Abdala Azíze Rantisího. Ten vyvázl se zraněním, načež přísahal Izraeli "krvavou pomstu". [celá zpráva]

Atentát na autobus č. 14 se odehrál poblíž nákupního střediska na ulici Jaffa, rušné obchodní třídě v západní části města. V momentě výbuchu se zde pohybovalo velké množství lidí. Exploze zcela rozmetala přední část autobusu a jeho střechu. Na místo se ihned sjížděly vozy záchranné služby, které odvážely zraněné do nemocnic.

Bush násilí odsoudil

Americký prezident George W. Bush útok co nejrozhodněji odsoudil. "Vyzývám celý svobodný svět, národy milující mír, aby zabíjení nejen odsoudily, ale užily veškeré své moci, aby zabránily tomu, aby se v budoucnu opakovalo," řekl Bush novinářům po projevu v Chicagu.

Po "hrozném výbuchu v Jeruzalémě" vyzval také k zastavení finanční pomoci teroristům a k "izolování těch, kdo tolik nenávidí, že jsou ochotní zabíjet", sdělil ve Washingtonu mluvčí Bílého domu Scott McClellan.

Arafat vyzývá k příměří

Palestinský vůdce Jásir Arafat atentát odsoudil a vyzval Izrael a Palestince k okamžitému příměří. K ukončení atentátů vyzval palestinské radikály a Izrael i předseda palestinské vlády Mahmúd Abbás. Chce, aby Izrael i Palestinci plnili nový mírový plán, jehož cílem je vyhlášení palestinského státu v roce 2005. Člen palestinského kabinetu Jásir Abid Rabbú požádal mezinárodní společenství o zásadní intervenci, která by násilnosti zastavila.

Poradce izraelského premiéra Ariela Šarona Raanan Gissin ale prohlásil, že útoky na palestinské radikály budou pokračovat navzdory tomu, že tuto taktiku Washington kritizuje. Upozornil, že Izraelci od summitu v Akabě, tedy od 4. června, zaznamenali 13 pokusů o atentáty, z nichž deset zmařili.

Ještě před atentátem na autobus Ariel Šaron důrazně obhajoval akci armády proti Rantisímu. "Naše politika se nemění. Armáda bude i nadále bojovat proti terorismu na všech frontách," ujistil před pravidelným středečním zasedáním svého kabinetu.

Izraelská média: proč právě teď?

Ke kritice raketového útoku, z něhož Rantisí vyvázl jen se zraněním a který naopak usmrtil palestinskou ženu a její malou dceru, se po palestinské správě a USA se dnes přidala i izraelská média. "Proč zrovna teď?" tázal se tučnými písmeny na titulní straně list Ma'ariv, považovaný spíše za pravicově orientovaný. Také komentátoři dalších deníků smysl fyzické likvidace politických vůdců zpochybňovali.

Nezdařený pokus o zabití Rantisího odsoudil dále bývalý izraelský ministr zahraničí Šimon Peres. Proti zabíjení palestinských žen a dětí při izraelských vojenských akcích před budovou ministerstva obrany v Tel Avivu protestovaly desítky izraelských demonstrantů, včetně příslušníků vojenského letectva.

"Stydím se za to, že sloužím v letectvu, jehož piloti jsou ochotni podílet se na operacích, při nichž jsou vražděny ženy a děti," citovala agentura DPA nejmenovaného záložníka izraelské armády.

O uklidnění situace na palestinských územích po izraelském raketovém útoku se mezitím pokoušel šéf egyptské tajné služby Umar Sulajmán, který včera přicestoval do Ramalláhu. Sulajmán se už delší dobu snaží zprostředkovat příměří mezi Hamasem a Izraelem a v nedávné minulosti se mu také podařilo přispět i k urovnání mocenského sporu mezi předsedou palestinské správy Jásirem Arafatem a premiérem Mahmúdem Abbásem kolem sestavování nové vlády.

Podle informací z palestinských zdrojů se šéf egyptské rozvědky tentokrát snažil zabránit odvetné akci Hamasu po útoku na Rantisího a další eskalaci násilí.

Reklama

Související články

Hamás odmítl jednat o příměří

Palestinské radikální hnutí Hamás odmítlo jednat s vládou premiéra Mahmúda Abbáse o příměří s Izraelem. "Dialog skončil," řekl v pátek šéf hnutí v pásmu Gazy...

Výběr článků

Načítám