Hlavní obsah

První útok palestinských radikálů od mírového summitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Čtyři izraelští vojáci a tři Palestinci přišli o život při dnešní přestřelce, kterou rozpoutali ozbrojenci ze tří radikálních palestinských organizací poblíž hraničního přechodu Erez. Izraelský rozhlas informoval též o zabití jednoho Izraelce v Hebronu a následném zastřelení dvou palestinských útočníků izraelskými vojáky. Jedná se o první násilnosti od summitu v jordánské Akabě.

Článek

V Akabě společně jednali americký prezident George Bush, izraelský premiér Ariel Šaron a předseda palestinské vlády Mahmúd Abbás o mírovém plánu.

K incidentu poblíž Erezu se ve společném prohlášení přihlásily tři radikální palestinské organizace - Hamas, Islámský džihád a Brigády mučedníků od al-Aksá. Pět radikálních palestinských organizací, Islámský džihád, Hamas, Demokratická fronta pro osvobození Palestiny, Lidová fronta pro osvobození Palestiny a hnutí Fatah, dnes též oznámilo, že se rozhodly pokračovat v ozbrojené intifádě, protože odmítají summit v Akabě, na němž byl podle nich odpor ztotožněn s terorismem.

Abbás vyloučil možnost dialogu s Hamasem

Palestinský premiér Mahmúd Abbás, který nejdříve vyjádřil ochotu k jednání s radikálními palestinskými skupinami, později vyloučil možnost dialogu s Hamasem kvůli tomu, že tato organizace přerušila jednání s palestinskou vládou o příměří na protest proti Abbásově smířlivosti.

Jeruzalém po dnešním atentátu vyzval palestinského premiéra k okamžité reakci na útok."Nečekáme okamžitě stoprocentní výsledky, ale pokud nebude (Abbás) bojovat proti teroristům, tak to uděláme my," řekl mluvčí izraelské vlády Avi Pazner.

Abbás v Ramalláhu na západním břehu Jordánu uvedl, že výroky z Akaby byly pravděpodobně špatně pochopeny, a prohlásil, že dialog je jedinou cestou, jak dosáhnout cíle. Izraelská armáda v noci na dnešek kvůli varováním před teroristickými útoky znepřístupnila západní břeh Jordánu. Po přestřelce u Erezu byly uzavřeny i hraniční přechody do pásma Gazy, které Izrael nechal otevřít před týdnem jako gesto dobré vůle před summitem.

Powell: útok nesmí zničit "cestovní mapu"

Americký ministr zahraničí Colin Powell dnes uvedl, že útok tří palestinských radikálních skupin nesmí zničit mírový plán pro Blízký východ - tzv. cestovní mapu. Cestovní mapa počítající s ukončením násilí a vznikem palestinského státu je podle jeho slov nejvyšší prioritou pro amerického prezidenta George Bushe, avšak Abbás a Šaron musí spolupracovat v boji proti terorismu.

Poradkyně amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Condoleezza Riceová prohlásila, že palestinská vláda bude potřebovat mezinárodní pomoc v boji proti militantním skupinám. "Ti, co říkají, že chtějí mír, a já nyní mám na mysli arabské sousedy, se budou muset vypořádat s Hamasem a palestinským Islámským džihádem a Brigádami mučedníků od al- Aksá," řekla Riceová. "Palestinské vedení to nemůže udělat samo."

Reklama

Výběr článků

Načítám