Hlavní obsah

Hamás odmítl jednat o příměří

DPA, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Palestinské radikální hnutí Hamás odmítlo jednat s vládou premiéra Mahmúda Abbáse o příměří s Izraelem. "Dialog skončil," řekl v pátek šéf hnutí v pásmu Gazy Abdal Rintisí. Podle jeho slov palestinský premiér Abbás učinil na summitu v Jordánsku nepřijatelné ústupky.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaná Sabina Khalimbekova

Článek

Rintisí zároveň vyzval Palestince, aby masově demonstrovali proti výsledkům summitu v Akabě. Demonstrace začaly dnes po odpoledních modlitbách v několika uprchlických táborech v pásmu Gazy.

Radikální hnutí Hamás je známé desítkami sebevražedných útoků proti Izraelcům, ke kterým došlo za 32 měsíců palestinského povstání za nezávislost.

Na summitu v jordánské Akabě uznal Izrael právo Palestinců na samostatný stát. Premiér Ariel Šaron se současně zavázal k rušení nelegálních židovských osad na palestinských územích, premiér Abbás se zase zavázal k zastavení palestinských násilných akcí.

Oba předsedové vlád za přítomnosti prezidenta George W. Bushe přijali bez výhrad tzv. cestovní mapu, tedy americký plán na dosažení míru a ke vzniku palestinského státu do konce roku 2005. Palestinci také uznali Izraeli právo nejednat a nepokračovat v mírovém procesu, pokud by docházelo k násilí ze strany palestinských odbojových organizací, zejména Hamásu a Islámského džihádu.

Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům UNRWA upozornila, že humanitární situaci v palestinských uprchlických táborech se v posledních týdnech dramaticky zhoršila. "Pro zbytek roku budeme potřebovat nejméně 87 miliónů eur (asi 2,5 miliardy korun), abychom mohli Palestince zásobovat potravinami, vodou a léky," uvedl v Ženevě mluvčí UNRWA, na jejíž pomoc je odkázána asi polovina ze tří miliónů Palestinců na západním běhu Jordánu a v pásmu Gazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám