Hlavní obsah

Izrael odmítá vládu, na které se dohodly Hamas a Fatah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IZRAEL

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová uvedla, že vláda, na které se v Mekce dohodla palestinská hnutí Fatah a Hamas, nesplňuje podmínky stanovené mezinárodním společenstvím pro její uznání a obnovení finanční pomoci Palestincům. Ministryně to uvedla po schůzce se svou americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou v Jeruzalémě.

Článek

"Klíčové je pochopit, že Izrael, stejně jako mezinárodní společenství, očekává od jakékoliv palestinské vlády, aby tyto požadavky bez výjimky a bezvýhradně splnila," řekla v sobotu Livniová.

Úřad izraelského premiéra Ehuda Olmerta podle agentury Reuters zároveň oznámil, že dokud vláda vznikající na základě deklarace z Mekky požadavky Západu neuspokojí, budou ji USA a Izrael ignorovat.

Riceová přicestovala do Izraele z neočekávané návštěvy Bagdádu. [celá zpráva]

Po schůzce s Livniovou řekla, že vyčká na vytvoření nové palestinské vlády, než se rozhodne, zda s ní bude jednat. Prohlásila také, že je "významná doba" na to, aby se pokročilo ve vizi existence palestinského státu v sousedství Izraele.

Izrael a takzvaný blízkovýchodní kvartet tvořený EU, OSN, USA a Ruskem požadují, aby palestinská vláda uznala Izrael, akceptovala dosavadní palestinsko-izraelské dohody a závazně se vzdala násilí.

Jeruzalém si stěžuje na to, že dohoda mezi Fatahem a Hamasem uzavřená v Mekce, neobsahuje jasný závazek nové vlády uznat Izrael a vzdát se násilí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám