Hlavní obsah

Italský ústavní soud zamítl referendum o eutanazii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italský ústavní soud ve středu zamítl návrh na vypsání referenda o eutanazii. Podle soudu by legalizace asistované sebevraždy byla v rozporu s ústavním právem na ochranu života. V italském parlamentu ale současně leží návrh, který by měl eutanazii uzákonit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Soud uvedl, že pokud by referendum bylo schváleno, „nebyla by zachována ústavně nezbytná minimální ochrana lidského života zejména s ohledem na slabé a zranitelné osoby“. Zranitelnými osobami mohou být třeba senioři nebo hendikepovaní.

Stoupenci referenda shromáždili kolem 750 tisíc podpisů, které požadovaly jeho konání, mnohem více než půl milionu potřebných k podání návrhu.

„Budeme pokračovat dalšími nástroji,“ řekl Marco Cappato ze sdružení Coscioni, které prosazuje právo na asistovanou sebevraždu.

Rakouský parlament schválil zákon umožňující asistovanou sebevraždu

Evropa

Italský Ústavní soud v roce 2019 rozhodl, že eutanazii za určitých podmínek lze provést. Jde o případy, kdy osoba, která chce zemřít, trpí nesnesitelným utrpením. Loni v listopadu obdržel první italský občan souhlas k jejímu provedení. Soud současně vyzval parlament, aby schválil legislativu zabývající se otázkami konce života.

Návrh zákona v současnosti projednává italský parlament. Italští politici jsou ale v této otázce rozdělení a nesouhlas minulý týden vyjádřil i papež František.

Ve Švýcarsku legalizovali sebevražedný sarkofág. Stačí jedno mrknutí

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám