Hlavní obsah

Itálii sežehne Cerberos téměř 50stupňovými vedry. A vydá se dál do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vlna veder, kterou v Itálii pojmenovali Cerberus (Kerberos) podle tříhlavého psa z podsvětí, pohltí Evropu. Podle meteorologů budou padat teplotní rekordy, na většině míst Apeninského poloostrova bude přes 40 stupňů, na Sicílii a Sardinii dokonce více než 48. Velmi vysoké teploty se očekávají i v dalších evropských zemích včetně Česka. I když hodnot přes 40 stupně nedosáhnou.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Teplota na prostranství před římským Koloseem druhou červencovou středu šplhala ke 40 stupňům

Článek

Podle Luky Mercalliho, šéfa Italské meteorologické společnosti, by mohl padnout i absolutní evropský rekord, který platí od 11. srpna 2021, kdy bylo v sicilských Syrakusách naměřeno 48,8 stupně.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

V madridském Rio parku lidi při čtyřicetistupňových vedrech ochladí mlžení z vodních trysek.

Turisticky atraktivní města, jako je Řím, Benátky či Florencie, už vybudovala v blízkosti hlavních atrakcí „chladicí stanice“ včetně mlžných stanů. Zdravotníci také rozdávají vodu, uvedla stanice CNN, která připomněla, že loňská vlna veder mohla podle španělských studií přispět v Evropě až k 61 tisícům úmrtí. Podotkla také, že v Evropě má klimatizaci méně než deset procent domácností, zatímco v USA je to zhruba 90 procent.

Vlna veder zasáhne v příštích dnech výrazně také Španělsko, kde mají teploty stoupat ke 44 stupňům, uvedl Mercalli. Noční teploty pak podobně jako v Itálii neklesnou pod 22 stupňů.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Turistka se slunečníkem prochází kolem Konstantinova vítězného oblouku nedaleko římského Kolosea.

Vysoké teploty se očekávají také ve Francii (až 34 stupňů), na Kypru (41 stupňů), v Chorvatsku (39 stupňů) či v Řecku (44 stupňů).

Italský meteorolog Stefano Rossi podle listu La Stampa „slíbil“, že ve Středomoří budou vedra, která přináší Cerberus, strážce brány z Dantova Pekla, trvat přibližně dva týdny.

Foto: Reuters

Vedro u Fontány Di Trevi v Římě

Také Česko čeká patrně nejteplejší víkend letošního července. V jihozápadním proudění by teplota v sobotu mohla vystoupat výrazně nad 30 stupňů.

Nejteplejší týden v historii

Mezinárodní meteorologická organizace (WMO) v pondělí upozornila, že svět na začátku července, konkrétně od 3. do 9. 7. 2023 zaznamenal nejteplejší týden v historii měření.

Teploty překonávají rekordy jak na pevnině, tak v oceánech, což může mít ničivé dopady na ekosystémy a životní prostředí, varovala WMO.

Podle agentury Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus byl nejteplejším dnem v historii měření čtvrtek 6. července 2023, kdy průměrná celosvětová teplota dosáhla na 17,08 °C.

Tropy v Česku: Každé osvěžení přijde vhod, na koupališti i ve fontáně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám