Hlavní obsah

Itálie spekuluje o Berlusconiho zdraví

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italský ministerský předseda Silvio Berlusconi se již měsíc neobjevil na veřejnosti, což zavdalo podnět ke spekulacím o zdravotním stavu tohoto 67letého politika a mediálního magnáta.

Článek

Minulý týden pronikla do médií zpráva, že se podrobil liftingu očí, údajně proto, že chce lépe vypadat na plakátech své strany Vzhůru, Itálie před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Deník L´Espresso mezitím přinesl informaci, podle níž šlo o nezvykle velký chirurgický zákrok, který měl trvat pět hodin.

Berlusconi se nechal operovat v jihošvýcarském Luganu, přičemž zákrok provedl tým amerických specialistů. Nešlo prý přitom jen o vyhlazení kůže kolem očí, ale i na krku a na tváři.

Kde je premiér?

Dohady kolem Berlusconiho zdraví posílilo odřeknutí jeho schůzky s maltským prezidentem Guidem de Markem, která se měla uskutečnit ve středu.

Premiérův mluvčí nebyl k zastižení, aby záležitost komentoval. Z maltských diplomatických zdrojů se ale proslechlo, že zrušení termínu italská strana odůvodnila slovy, že Berlusconi je "lehce nemocen".

Spekulace ohledně zdravotních problémů premiéra  trvají již několik let. Koncem 90. let o něj lékaři zjistili rakovinu prostaty, Berlusconi ale ujišťoval, že nad nemocí zvítězil.

Lidé z jeho okolí mezitím odrážejí dotazy novinářů, proč se Berlusconi od tiskové konference 20. prosince nikde veřejně neobjevil. V poválečných italských dějinách se prý něco takového ještě nestalo.

Premiér chystá změny ve vládě

Premiérovi spolupracovníci ale poukazují jednak na zmíněnou kosmetickou operaci i na fakt, že si potřebuje po "vyčerpávajícím" italském předsednictví v Evropské unii ve druhé polovině loňského roku odpočinout. Nynější pobyt premiéra v jeho vile na ostrově Porto Rotondo odůvodňují slovy, že jeho přítomnost v Římě není v těchto dnech nutná.

Premiérova úřední mašinérie nicméně zůstává v chodu. Berlusconi se prý v nejbližší době chystá učinit jisté změny ve vládě a vyjít tak vstříc požadavkům svého koaličního partnera, Národního sjednocení (AN) vicepremiéra Gianfranka Finiho. AN by měla získat více ministerských křesel a získat i širší vliv.

Pozorovatelé v Římě nyní s napětím čekají na nadcházející víkend, kdy - jak tvrdí Berlusconiho spolupracovníci - by se premiér měl osobně objevit na akci pořádané u příležitosti desátého výročí svého vstupu do politiky a založení strany Vzhůru, Itálie.

Reklama

Související články

Berlusconi si nechal odstranit oční vrásky

Italský ministerský předseda Silvio Berlusconi (66) se podrobil liftingu. Kosmetickou omlazovací operaci očí podstoupil pravděpodobně proto, aby zvýšil...

Výběr článků

Načítám