Hlavní obsah

Írán obnoví obohacování uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán se rozhodl obnovit "významnou část" svých aktivit souvisejících s obohacováním uranu, které dočasně pozastavil loni v listopadu v rámci gesta vůči EU. Oznámil to ve čtvrtek Gholámrezá Ákázáde, ředitel Íránské organizace pro jadernou energii.

Článek

"Na základě rozhodnutí, která jsme přijali, obnovíme část pozastavených jaderných aktivit," řekl. Podle něj to znamená obnovení obohacování uranu v jaderném středisku v Isfahánu. "Přesné datum obnovení programu bude brzy oznámeno."

Ministr zahraničí Kamál Charází časopisu Time připomněl, že Íránu obohacování nic nezakazuje. "Žádný trvalý odklon od obohacování nebude, je to naše legitimní právo," řekl.

Teherán a trojka EU (Británie, Francie a Německo) po měsících rozhovorů nedošly prakticky k žádnému výsledku, jak řešit íránský jaderný program. Teherán sice tvrdí, že ho má pro mírové účely, v zahraničí ale roste podezření, že jde o zástěrku pro zbrojení.

Charází řekl, že Unie nyní dostala nový návrh. Írán v zásadě slibuje, že by se podvolil jakýmkoliv mezinárodním kontrolám a zavázal by k tomu i příští vlády s tím, že Unie by mu posvětila obohacování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám