Hlavní obsah

Írán hrozí urychlením svého jaderného programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHEŘÁN/WASHINGTON

Írán vyhrožuje, že urychlí svůj jaderný program. Uvedl to v neděli Hasan Rúhání, který zastupuje Írán na jednání o svém jaderném programu se zeměmi EU. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld s odvoláním na zpravodajské zdroje sdělil, že Írán od zhotovení jaderné bomby dělí jen několik let.

Foto: archiv Richard Pachman

Andrej Beneš, Dita Hořínková, Libuše Švormová, Martina Kociánová a Richard Pachman.

Článek

Hasan Rúhání v neděli řekl, že pokud Spojené státy nebo Izrael napadnou jeho jaderná zařízení, odpoví protiúderem: "Jestliže by takovýto útok zasáhl tato místa, přirozeně bychom se pomstili a rozhodně bychom urychlili naše aktivity, abychom mohli produkovat jaderné palivo. Nemyslím si, že by samotné Spojené státy přistoupily na takové riziko (a zaútočily). Znají naše možnosti odvety proti podobným útokům."

Írán má k dispozici balistické rakety, které mohou zasáhnout  Izrael i americké základny ve státech Perského zálivu. Informoval též o tom, že škody, které by takovýto útok napáchal, by dokázala jeho země rychle odstranit.

Írán nezastaví svůj jaderný program

Sdělil také, že neexistuje nic, co by Západ mohl Íránu nabídnout výměnou za zastavení jaderného programu. Uvedl, že Írán má právo obohacovat uran, což vzbuzuje obavy, že cílem je získat jaderné zbraně. Trvá ale na tom, že jeho jaderný program slouží jen k výrobě elektřiny.

Spojené státy se neúčastní rozhovorů o íránském jaderném programu, který vedou země EU, a chtějí, aby Írán o svém jaderném programu vypovídal před radou bezpečnosti, která má právo uplatnit vůči zemi sankce. Kvůli jednání se zeměmi EU Írán dočasně zastavil obohacování uranu, ale jen na několik měsíců než skončí rozhovory.

Pentagon tvrdí, že Írán navzdory jednání s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) pokračuje ve vývoji nukleárních zbraní.

Bush upřednostňuje jednání

Americký prezident George W. Bush nikdy nevyloučil použití vojenského úderu proti Íránu ve snaze zabránit mu ve vývoji jaderných zbraní. Ale americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v pátek řekla, že útok proti Íránu "není na pořadu dne". V lednu se však objevily zprávy, že americké speciální jednotky už působí v Íránu a vyhledávají cíle.

Řada amerických politiků včetně Madelaine Albrightové však považuje za nutné zasáhnout v případě, že by se Írán blížil k ukončení vývoje jaderných zbraní.

Vzájemná obvinění z terorismu

Írán reagoval také na vyjádření Bushe, který minulý týden řekl: "Dnes zůstává Írán největším světovým sponzorem teroristů, vyvíjí jaderné zbraně a olupuje vlastní lid o svobodu, kterou hledají a po níž touží."

Íránský mluvčí na to reagoval slovy: "Kdo podporuje terorismus, nemůže mluvit o boji proti terorismu. Spojené státy podporují sionistické teroristické skupiny, a jestliže chtějí Spojené státy bojovat s terorismem, musí začít u sebe. "Případy vězení Abú Ghrajb a Guantanámo jsou ostudou Spojených států."

Reklama

Související články

Bush nevyloučil útok na Írán

Americký prezident George W. Bush v pondělí v rozhovoru pro televizní stanici NBC připustil možnost útoku na Írán. Došlo by k němu v případě, že Teherán...

Výběr článků

Načítám