Hlavní obsah

Írán hraje o čas, k nabídce mocností se znovu nevyjádřil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Bez jasného výsledku skončila v úterý v Bruselu schůzka představitele EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javiera Solany s hlavním íránským vyjednávačem v otázce jaderné problematiky Alím Larídžáním. Původně se přitom čekalo, že Írán naznačí, jestli přijme nabídku hospodářských a dalších výhod nabízených výměnou za zastavení obohacování uranu.

Článek

Solana a Larídžání na krátké společné tiskové konferenci pouze oznámili, že zůstanou v kontaktu. O dalším postupu prý rozhodnou po středečním setkání ministrů zahraničí pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a EU v Paříži. Během něj by politici měli zhodnotit výsledky dnešní bruselské schůzky.

Larídžání řekl, že jednání ještě čeká "dlouhá cesta", která vyžaduje přesnost a trpělivost. Solana předložil íránské straně balíček návrhů 6. června. Jejich přijetím západní mocnosti podmínily další pokračovaní rozhovorů o íránském jaderném programu.

Západní země se obávají, že Írán zneužívá energetický jaderný program k vývoji zbraní, což Teherán popírá a usilovně brání své právo na technologii obohacování uranu. Právě ta je zneužitelná ve vývoji zbraně. Návrhy Západu obsahují záruky pro Írán v případě, že bude ochoten se této technologie vzdát, i eventuální sankce, jestliže neustoupí. O těch by musela jednat Rada bezpečnosti OSN.

Reklama

Související témata:

Související články

Solana přivezl do Teheránu nové návrhy

Vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana se v úterý v Teheránu sešel s hlavním íránským vyjednávačem...

Výběr článků

Načítám