Hlavní obsah

Irák: uneseno deset lidí, 37 zabito při atentátech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/FALLÚDŽA

Nejméně 37 lidí zemřelo ve čtvrtek při třech pumových a raketových útocích v Bagdádu. Mezi mrtvými jsou i dva američtí vojáci. Zraněno bylo na 127 lidí. Únos deseti osob v Iráku oznámila v televizi al-Džazíra radikální skupina Irácká islámská armáda.

Foto: Fakulta humanitních studií UTB Zlín

Dobročinný bazar pořádá Fakulta humanitních studií UTB Zlín už pošesté.

Článek

Irácká islámská armáda předala videokazetu televizi al-Džazíra, která ji ve čtvrtek odvysílala. Únosci tvrdí, že zajali dvě Indonésanky, dva Libanonce a šest Iráčanů. Ukázáni byli tři rukojmí pracující pro elektrárenskou společnost Džibel.

Výbuch před Abú Ghrajb zabíjel

Exploze auta, které před sídlem starosty a policejní stanicí v Abú Grajb odpálil sebevražedný atentátník, si vyžádala kromě života amerického vojáka i smrt dvou iráckých policistů. Mezi nejméně 40 zraněnými jsou také ženy a děti a další čtyři američtí vojáci.

V Abú Ghrajb je smutně proslulá věznice, v níž američtí dozorci týrali a ponižovali zajaté Iráčany.

Další dvě auta vybuchla při slavnostním otevření nové vodárny, kterého se účastnili přední představitelé metropole. Zraněny tam byly desítky dalších lidí.

Další Američan byl zabit při raketovém útoku na koaliční zásobovací  základnu u irácké metropole. Sedm vojáků bylo zraněno.

Bombardování Fallúdži

Noční nálety na město Fallúdža, kde Američané opět útočili na domy, v nichž se údajně scházeli teroristé ze skupiny abú Músy Zarkávího, si vyžádaly tři mrtvé. Uvedli to představitelé místní nemocnice. Zraněno bylo osm lidí.

Iráčtí představitelé opět tvrdí, že zasaženi byli civilisté, jsou mezi nimi také ženy a děti. Podle svědků byly přesnou municí srovnány se zemí dva domy a čtyři další poškozeny.

Ve čtvrtek byl zabit v Mosúlu irácký policejní důstojník, když na jeho auto zahájila palbu skupina ozbrojených mužů.

Terčem se stal i irácký policejní důstojník v Tal Afaru, při útoku na jeho kolonu byli zabiti čtyři civilisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám