Hlavní obsah

Irák: Tajemný Salam Pax se vrátil na síť

Novinky, Břetislav Tureček
BAGDÁD

Tajemný Salam Pax, čili předpokládaný autor internetového deníku z Bagdádu čelícího anglo-americkému bombardování, se vrátil na scénu. Stalo se tak minulý týden, kdy se na globální síti po několikatýdenní přestávce objevily jeho další postřehy z irácké metropole.

Foto: foto archiv pořadatelů

Účastníci olympiády se svezli Pony expresem

Článek

"Taxikáři - kromě toho, že chtějí kvůli poválečnému desetinásobnému zvýšení cen benzínu neuvěřitelné jízdné - začnou hned bručet a mumlat, a pak říkají něco jako: takový binec tu za Saddáma nebyl," píše Salam Pax. "V tu chvíli ale začínám pěnit já. Zdá se, že my Iráčané máme velmi krátkou paměť, nebo zkrátka vytěsňujeme temné stránky minulosti," napsal.

Opět tak projevil smysl pro detail a autenticitu, jímž si od září se svým internetovým deníkem Where is Raed? získal pozornost miliónů čtenářů z celého světa. Neodstranil ale - pochyby o své autenticitě, o tom odkud svůj deník píše a zda vůbec existuje.

Produkt tajné služby - ale které?

Deník The Los Angeles Times  v březnu zmínil spikleneckou teorii, že webová stránka Salama Paxe (jméno znamená mír v arabštině a v latině) je projektem izraelské tajné služby Mosad a americké CIA, byť autor této myšlenky neupřesnil, co by zmíněné agentury měly vykonstruováním pisatele získat. Zvláště když Salam Pax nekope za žádnou stranu.

Jestliže dnes nešetří Iráčany tesknící po krvavém diktátorovi jen proto, že v poválečném Iráku "spravovaném" Američany vládne chaos, např. v prosinci - tedy čtyři měsíce před válkou - si nebral servítky ani před Bílým domem. "Děkujeme vám za udržování protiiráckých sankcí, které oslabují irácký lid a nemají žádný dopad na vládu," napsal ironicky a poznámku zakončil obscénní nadávkou.

Deníku Salama Paxe zajistily na jaře celosvětovou popularitu dvě okolnosti: jeho vlastní tvrzení, že zápisky píše jako jediný přímo z Bagdádu, a fakt, že se toto město v březnu stalo cílem bombardování. "Jedna z budov, které se mi opravu líbily, vylétla do vzduchu při obrovské explozi," psal, než se 23. března - tři dny po začátku bombardování - na dlouho odmlčel. "Měl jsem na krajíčku... Vypadalo to, že údery jsou vedeny přesně, ale když bomby a rakety dopadají, vnášejí do zasažených oblastí zmatek. Irácká televize nic neříká, nic neukazuje. K čemu je ale vysílání vlasteneckých písní, když padají bomby," pranýřoval Salam Pax vedení "své" země. 

Nyní zase budou v rozletu bránit ceny připojení

Zatímco šiky fanoušků sílily a držely mu palce, aby doslova přežil, rostly i šiky skeptiků. "Jak je možné, že Salama Paxe ještě neodhalily irácké tajné služby," zněl jeden argument. "Vždyť to, co zveřejňuje, může napsat každý, kdo čte noviny a sleduje televizi na druhém konci zeměkoule," zněla další pádná námitka, jenž hned přesměrovala pátrání po tajemném autorovi do arabské komunity ve Spojených státech.  

Novináři, který jej před válkou vyzývali, ať umožní ověření své existence, narazili na odmítnutí. "Prosím, přestaňte mi posílat dotazy, zda jsme skutečný. Nevěříte tomu? Tak to nečtěte," odepisoval mailem pochybovačům.

Nyní se tedy domnělý Salam Pax vynořil znovu. Už předem ale varuje, že jeho poznatky nebudou na webu často přibývat ani nyní, v době míru a bez Saddámovy diktatury - v poválečném Iráku je totiž extrémně drahé satelitní připojení na internet.

Reklama

Výběr článků

Načítám