Hlavní obsah

Irák se nezadržitelně řítí do bratrovražedné šíitské války

Irák mílovými kroky směřuje k válce mezi jednotkami populistického kazatele Muktady Sadra a příznivci sousedního Íránu. Ačkoli se oba tábory hlásí k šíitům, v rozbouřené zemi to ke smíru nestačí. Bratrovražedná šíitská válka se tak zdá být nevyhnutelná.

Foto: Reuters

Irák zachvátily nepokoje

Článek

Vratký klid, který zavládl poté, co při střetech v Bagdádu zahynuly tři desítky lidí a Sadr nařídil svým podporovatelům, aby se stáhli z vládních budov v takzvané Zelené zóně, představuje jen vydechnutí v mocenském boji mezi kazatelem a Íránem, který Irák zahrnul do sféry svého vlivu a chce jej tam udržet.

Za Sadrem stojí miliony věrných

Sadr, syn prominentního duchovního Muhammada Bakira Sadra, jenž se postavil diktátoru Saddámu Husajnovi a zaplatil za to životem, je pro řadu šíitů, kteří jsou nejpočetnější skupinou v zemi, nejvyšší autoritou. Sadrovy milice, dříve známé jako Mahdího armáda, která nyní operuje pod názvem Mírové brigády, bojovaly proti Američanům po invazi v roce 2003.

Irácký duchovní Sadr odchází z politiky, zemi zachvátily nepokoje

Zahraniční

Kazatel má v Iráku miliony stoupenců a prezentuje se jako irácký nacionalista, který je proti vměšování jak USA, tak Íránu. Jeho aliance Saairun (arabsky vpřed) získala ve volbách v letech 2018 a 2021 nejvíce parlamentních křesel.

Po posledních volbách ale Sadr nedokázal sestavit vládu bez proíránských sil. V červnu proto bez ohledu na napětí stáhl poslance z parlamentu a v červenci jeho příznivci obsadili budovu parlamentu v Bagdádu. Sadr tak dokázal, že je schopen paralyzovat zákonodárný sbor, který nezvládl například schválit nový státní rozpočet, a tím i fungování státu jako takového.

Ajatolláh podkopal autoritu kazatele

Írán do situace zasáhl pomocí Sadrova poradce a náboženského mentora ajatolláha Kásema Haejrího, jenž byl důvěrníkem jeho otce. Ten se v neděli vzdal své náboženské funkce a vyzval všechny irácké šíity, aby uznali íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího za svou nejvyšší náboženskou autoritu.

To byl pro Sadra problém: Haejrího rezignace podkopala jeho legitimitu jako šíitského vůdce. Proto jeho výzvu bral jako vyhlášení války a obvinil Teherán z nepřípustného vměšování.

Irácký ministr dal košem Tatře. Údajně kvůli Izraeli

Zahraniční

Jen o den později pak oznámil svůj odchod z politiky a poslal své příznivce do ulic. Sadrovo stažení z veřejného života ale není první: odchod z politiky oznámil již v roce 2014, a přesto se z něj stal jeden z nejmocnějších politiků v Iráku. I tentokrát jsou za stažením politické kalkulace. Distancuje se tak od nefunkčního politického systému, který podle něj oddaluje reformy v Iráku a udržuje zemi navzdory jejímu ropnému bohatství v těžké chudobě. Tím kazatel vlastně vyzývá k rozpuštění parlamentu a novým volbám.

K tomu požaduje, aby iráčtí politici, kteří byli aktivní od americké invaze v roce 2003, odstoupili ze všech funkcí. Výzva míří na jeho hlavního oponenta, proíránského expremiéra Núrího Málikího. Pondělní boje ale zároveň ukázaly, že Sadr a jeho proíránští odpůrci čekají ozbrojený boj o moc, a nejen to. Obě strany jsou na něj podle Charlese Listera z washingtonského blízkovýchodního institutu velmi dobře připraveny.

Reklama

Výběr článků

Načítám