Hlavní obsah

Irácký duchovní Sadr odchází z politiky, zemi zachvátily nepokoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepokoje v Bagdádu nepolevují v pondělí ani ve večerních hodinách. Centrem irácké metropole zní kulometná palba. Zatím agentury píší o 12 mrtvých a nejméně 270 zraněných. Pouliční boje vyvolalo oznámení vlivného iráckého duchovního Muktady Sadra, že definitivně odchází z politiky. Po Sadrově prohlášení jeho stoupenci vtrhli do sídla vlády.

Foto: Reuters

Stoupenci Muktady Sadra vtrhli do sídla vlády.

Článek

„Rozhodl jsem se nevměšovat se do politických záležitostí, proto nyní oznamuji svůj trvalý odchod do důchodu,“ uvedl Sadr v pondělí na Twitteru. Až na výjimky uzavře všechny instituce spojené s jeho jménem a jménem jeho rodiny, oznámil Sadr.

Mladí muži loajální k Sadrovi vyšli do ulic, aby protestovali proti jeho rozhodnutí, a střetli se s rivalskými skupinami podporovanými Teheránem. Před přísně střeženou Zelenou zónou, kde se nacházejí vládní instituce, na sebe házely obě skupiny kamení.

Podle svědků, které cituje agentura Reuters, se po celém Bagdádu ozývá střelba. Armáda v celé zemi od 19:00 místního času (18:00 SELČ) vyhlásila zákaz vycházení.

Foto: Reuters

Muktada Sadr

Irácká policie mezitím použila slzný plyn, aby tisíce Sadrových stoupenců rozehnala. Ti se pokoušeli proniknout k sídlu vlády.

Irák se nachází od loňských říjnových voleb uprostřed politické krize. Dosud nebylo možné sestavit novou vládu.

Sadrovo hnutí vyšlo z voleb jako nejsilnější formace, ale později se odmítlo podílet na sestavování vlády a Sadrovi příznivci nyní pořádají protesty a požadují vypsání nových voleb.

Irák vede kabinet dosluhujícího premiéra Mustafy Kázimího, který „až do odvolání“ pozastavil činnost vlády a vyzval Muktadu Sadra, aby dal demonstrantům pokyn k odchodu z vládních institucí, napsala agentura AFP.

Foto: Reuters

Irák zachvátily nepokoje.

Sadr kritizuje ostatní šíitské politické vůdce za to, že se nepřipojili k jeho návrhům reforem. Duchovní už dříve stáhl z parlamentu poslance zvolené v jeho bloku, protože se nedohodl s ostatními stranami na jmenování nového premiéra.

Jeho hlavními protivníky jsou politici blízcí Íránu. Sadrovi stoupenci od konce července protestují u parlamentu a vládních budov. Vyjednávání o novém premiérovi a prezidentovi podle agentury Reuters ustala.

Sadrovo rozhodnutí může vést k další destabilizaci země. Podle informací agentury AP propukly protesty i v převážně šíitských provinciích na jihu země, kde Sadrovi stoupenci zapalovali pneumatiky a blokovali silnice v provincii Basra bohaté na ropu.

Reklama

Výběr článků

Načítám