Hlavní obsah

Irák nabízel před válkou USA volby a přístup k ropě

WASHINGTON/BAGDÁD

Irák a Spojené státy se letos v únoru snažily vyhnout válce tajným vyjednávání prostřednictvím jistého americko-libanonského obchodníka. Oznámila to ve čtvrtek americká média.

Článek

Televize ABC tvrdí, že prostředníkem v jednání se stal obchodník Imad Hage, o němž se ví, že má kontakty v Pentagonu. Hageho v jeho bejrútském sídle navštěvovali agenti irácké rozvědky, kteří zajišťovali spojení s Bagdádem.

Cesta do Bagdádu

Obchodník choulostivá diplomatická jednání americkým médiím potvrdil s tím, že byl osloven počátkem roku v Bejrútu. Po týdnu prý dostal pozvání do Bagdádu.

Tam se sešel s generálem Táhirem Habbúšem Tikrítím - šéfem hlavní zpravodajské služby Muchábarát podléhající přímo Saddámovi Husajnovi. Ten později dostal číslo 16 (kárový spodek) na "karetním" seznamu nejhledanějších iráckých představitelů a dosud nebyl dopaden.

"Na základě mého setkání s tímto generálem bylo, alespoň si to myslím, vyvinuto určité úsilí s cílem vyhnout se válce. Nejvyšší muži v Iráku byli připraveni jednat s Bílým domem," řekl Hage televizi.

Volby, ropa a inspektoři

Generál Habbúš podle něj souhlasil s konáním demokratických voleb pod dohledem OSN, navrhl americkým společnostem přednostní práva na nákup irácké ropy a vydání Abdula Rahmána Jasína, představitele organizace al-Kajdá hledaného za údajný podíl na prvním, neúspěšném teroristickém útoku proti Světovému obchodnímu středisku v New Yorku v roce 1993.

Tenkrát byla v podzemním parkovišti centra odpálena dodávka plná výbušniny, konstrukci budovy to však výrazně nepoškodilo.

Bagdád podle ABC News deklaroval, že nemá zbraně hromadného ničení a nabídlo USA, že může do země poslat tisíce svých vědců a specialistů.

Jednání v Pentagonu

K přímému kontaktu mezi Bagdádem a Washingtonem ale nikdy nedošlo, tvrdí to časopis Newsweek. Hage byl totiž zadržen na Dullesovo mezinárodním letišti ve Washingtonu a obviněn z pokusu vyvézt z USA zbraně, konkrétně pistoli ráže 45 a 4 plynové pistole. Ty se našly v jeho tašce.

Při následné prohlídce policisté u něj rovněž nalezli vizitku vysokého úředníka z Pentagonu Jaymieho Durnana.

Po výslechu vedeném FBI mohl Hage z USA na konec odletět, je totiž majitelem libanonského diplomatického pasu.

Kontakty s Hagem přiznal médiím poradce Pentagonu Richard Perle, který ale k mírové misi Libanonce podotkl, že "ho viděl při různých příležitostech a nabral vše příliš vážně".

Reklama

Výběr článků

Načítám