Hlavní obsah

Iráčtí únosci propustili sedm řidičů

– DUBAJ/KUVAJT

Sedm řidičů - tři Egypťany, tři Indy a jednoho Keňana - propustili ve středu iráčtí únosci. Oznámila to arabská televizní stanice Al-Arabíja a potvrdila také kuvajtská firma Kuwait Gulf Link Company (KGL), pro kterou pracovali. Společnost oznámila, že za osvobození musela zaplatit výkupné přes půl miliónu dolarů.

Foto: Martin Fletcher

Piano na ulici

Článek

Zajati byli 21. července skupinou Tajná islámská armáda - Skupina černých praporů. Vyhrožovala, že je zabije, pokud KGL nezastaví činnost v zemi. Firma minulý měsíc oznámila, že činnost v Iráku ukončí, pokud únosci zadržované muže propustí. Po příjezdu unesených řidičů však uvedla, že to nesplní, neboť zaplatila výkupné.

V zajetí jsou v Iráku také dva francouzští novináři.  Únosci z Islámské armády pohrozili, že je do pondělního večera  zabijí, jestliže Paříž nezruší zákon, který zakazuje žákům  nosit ve francouzských školách viditelné symboly své víry; v případě muslimů to znamená, že se muslimky musejí vzdát pokrývky hlavy. V pondělí večer bylo ultimátum prodlouženo o dalších 48 hodin. Francie ale požadavku únosců vyhovět nechce.

Vypálená mešita odplatou na smrt Nepálců

Sedm mužů tak mělo větší štěstí než dvanáct Nepálců, které v úterý zavraždili únosci ze skupiny Ansar Sunna. Ti chtěli v Iráku pracovat jako kuchaři a uklízeči pro jordánskou firmu.

V převážně hinduistickém Nepálu pak ve středu ráno několik tisíc lidí zaútočilo a zapálilo mešitu ve městě.

Nepálská vláda přitom nevyslala jednotky do Iráku. Zabití svých občanů odsoudila a na dnešek vyhlásila státní smutek. Po útoku na mešitu vyhlásila  zákaz vycházení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám