Hlavní obsah

Irácká vládní rada zakázala vysílání al-Džazíry a al-Arabíje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácká vládní rada v pondělí arabským televizím al-Arabíja a al-Džazíra zakázala vysílání z Iráku. Člen rady Sámir Súmajdí sdělil, že rada diskutovala "útoky některých arabských médií, především al-Džazíry a al-Arabíje" a že proti nim zavede "přísná opatření, která poslouží jako odstrašující příklad". Zákaz ale může vetovat civilní správce Iráku Paul Bremer.

Foto: Knihovna Jiřího Mahena Brno
Článek

Vedení televizí zatím oficiálně nebylo informováno a vysílání obou pokračuje bez omezení.

Arabské televize prý podněcují násilí

Důvodem zákazu je údajné podněcování násilí. Obě televize v minulých dnech rozhněvaly irácké činitele odvysíláním záběrů maskovaných mužů vyhrožujících dalšími útoky na Američany vedené okupační síly.

"Ukazují záběry mužů v maskách se zbraněmi a nazývají je 'odboj'. Ale to není odboj, jsou to vrazi a kriminálníci," prohlásil člen rady Midhar Šawkat citovaný britským listem The Times. Šawkat řekl, že rada přitvrdila svůj postoj vůči oběma televizím po víkendovém pokusu o vraždu členky rady Akily Hašímiové. Dodal, že opatření se budou týkat také dalších médií.

Reportéry čeká vyhoštění

Podle médií prozatímní vládní rada vyhostí reportéry obou televizních stanic na dobu jednoho měsíce.

Rada ale podléhá koaliční civilní správě, která má zatím v Iráku poslední slovo. Její šéf, Američan Paul Bremer má právo rozhodnutí 25členné rady vetovat. Nyní je ve Washingtonu, kde před poslanci Kongresu obhajuje žádost prezidenta George Bushe o 87 miliard dolarů na obnovu Iráku.

Pokud Bremer zákaz schválí, podpoří tím často zmiňované podezření, že je rada pouhou loutkou v amerických rukou.

Vysílání zatím pokračuje

Obě televize monitorovaly válečné události a vysílají z Iráku stále. Mnoho reportáží je zaměřeno proti koalici, na což opakovaně poukazovali také Američané.

Al-Džazíra navíc pravidelně vysílá nahrávky teroristů z al-Kajdá a záznamy, k nimž se hlásí Saddám Husajn. Své zdroje tají. Ve Španělsku byl začátkem září zatčen španělský reportér al- Džazíry syrského původu Taysir Alony, považovaný za informátora al-Kajdá.

"Nebyli jsme o rozhodnutí rady informováni oficiální cestou. Stále vysíláme, dnešek je pro nás den jako každý jiný," sdělil mluvčí katarské al-Džazíry Džihád Ballút. Totéž prohlásil mluvčí al-Arabíji, která vysílá z Dubaje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám