Hlavní obsah

Irácká garda osvobodila Jordánce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Televize Al-Arabíja odvysílala záběry Jordánce, kterého z rukou únosců osvobodila jednotka irácké národní gardy. Při zásahu bylo zatčeno 16 členů gangu, který údajně za propuštění Jordánce žádal 250 000 dolarů.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 26.9.2016 Trojhalí Karolina v Ostravě. Besedovali: Ivan Karabec, Barbora Závadová, Markéta Sidková.

Článek

"Když mne zadrželi, netušili, že jsem z Jordánska. Chtěli jen ukrást moje auto. Pak si ale prohlédli mé dokumenty a rozhodli se, že by na mně mohli vydělat peníze," uvedl v televizi Jordánec.

Britovi a Američanům hrozí v pondělí smrt

Mezi rukojmími zadržovanými v Iráku zůstávají Brit Kenneth Bigley a Američané Jack Hensley a Eugene Armstrong. Pracovali pro stavební firmu Gulf Services a do rukou únosců padli minulý týden. [celý článek]

Skupina teroristy abú Musy Zarkávího Tavhíd a džihád hrozí, že je v pondělí zabije, jestliže z iráckých věznic nebudou propuštěny vězněné ženy. Podle ČT jsou však vězněny jen dvě. Obě pracovaly za vlády Husajna na vývoji bakteriologických zbraní.

Mluvčí britského ministerstva zahraničí Dean McLoughlin v televizi Al-Arabíja požádal o "jakékoli informace, které pomohou britského rukojmího osvobodit". Informátorům slíbil, že jejich jméno nebude nikde zveřejněno. Únosce prosily o propuštění i jejich rodiny.

Gardisty unesli Sadrovi příznivci

V zajetí je také 18 členů irácké národní gard, jejichž smrtí pohrozili v neděli únosci z Brigády Mohammeda bin Abdulláha. Požadují propuštění jednoho ze spolupracovníků radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra. Mluvčí duchovního v pondělí vyzval k propuštění vojáků a od únosů jako metody boje se distancoval.

V bagdádské šíitské čtvrti Sadr byl v neděli večer unesen vysoký sunnitský duchovní šajch Házim Zajdí se dvěma strážci. Ti byli později propuštěni, ale Zajdího tělo bylo v pondělí ráno nalezeno před sunnitskou mešitou.

Turecká firma potvrdila únos

Turecká firma VINSAN potvrdila v pondělí únos deseti svých zaměstnanců, kteří se objevili na videozáznamu v sobotu. Únosci za propuštění žádají, aby firma ukončila činnost v Iráku. Mluvčí společnosti oznámila, že vedení VISANU zatím žádné rozhodnutí neučinilo. Většina z rukojmích pracovali jako řidiči. [celý článek]

V Iráku je v zajetí na 20 cizinců, mezi nimi dvě italské humanitární pracovnice a dva francouzští novináři, jejichž propuštění nebylo potvrzeno.

Italští zdravotníci v nebezpečí

Italský zdravotnický personál pracující v Iráku je velmi pravděpodobně dalším cílem únosců. Uvádí to italský tisk s odvoláním na informace od zpravodajských služeb.  Zprávu o nebezpečí, které zřejmě hrozí italským zdravotníkům, předaly podle deníku La Stampa italskému velvyslanci v Iráku Ludoviku De Martinovi zpravodajské zdroje; velvyslanec vzápětí informoval Italský červený kříž (CRI).  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám