Hlavní obsah

Iráčané zaútočili na Američany i Poláky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Útoky na okupační síly v Iráku pokračují. V pátek si severně od Bagdádu vyžádaly smrt dvou amerických vojáků. Další dva zemřeli a čtyři byli zraněni už ve čtvrtek při minometném útoku na základnu 4. pěší divize u Bákuby. Zraněni byli po půlnoci také dva polští vojáci, když pod konvojem, v němž jeli, vybuchla nálož.

Foto: archiv Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně

Stálá expozice Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Článek

Polský konvoj byl cílem kombinovaného útoku u obce Mahavíl asi 80 kilometrů od Bagdádu. Pod jedním z vojenských vozů explodovala dálkově odpálená nálož a neznámí útočníci stříleli na jednotku vracející se na svou základnu v provincii Babylón z minometu a ručních zbraní.

"Jeden voják je zraněn na ruce a druhý na noze. Jejich stav je vážný, ale stabilizovaný. První pomoc jim byla poskytnuta ve vojenské nemocnici na základně, poté byli převezeni do Bagdádu," prohlásil mluvčí polské jednotky s tím, že jejich život není podle lékařů ohrožen.

Polsko již v Iráku přišlo o dva vojáky. Jeden zahynul v pondělí nedopatřením při čištění své zbraně, druhý byl zabit 6. listopadu při útoku rebelů asi 40 kilometrů severně od města Karbalá.

Iráčané zaútočili na americkou základnu

"Předsunutá základna u města Bákubá se stala ve čtvrtek večer terčem minometného útoku. Dva vojáci byli při útoku krátce před 18:15 zabiti. Další čtyři vojáci utrpěli zranění, jejich zdravotní stav je stabilizován," upřesnila Josslyn Aberleová, mluvčí čtvrté pěší divize armády USA, která velí jednotkám v tomto regionu.

Oblast města Bákubá, které leží uprostřed sunnitských oblastí asi 60 km od Bagdádu, je dějištěm častých útoků proti americkým silám. Útoky nepřestávají, přestože armáda USA vede třetí den rozsáhlou operaci proti členům odporu a již zatkla nejméně 66 osob. Mezi zajatci jsou přívrženci bývalého režimu a lidé podezření z výroby bomb. "Očekáváme, že tito zajatci poskytnou informace, které nás povedou k nepřátelským velitelům," uvedla armáda USA v prohlášení. Poznamenala, že také zabavila různé zbraně a výbušniny.

Japonci do Iráku

Do Iráku zamířila čtyřicetičlenný předvoj japonské vojenské jednotky, která bude mít pouze humanitární úkoly. Má se mimo jiné podílet na obnově elektrické sítě, dodávek vody či

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám