Hlavní obsah

Inter Milán zvažuje nabídku zapatistů na fotbalové utkání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN/MEXICO CITY

Kapitán fotbalového klubu Inter Milán prohlásil, že by klidně sehrál zápas s týmem mexických rebelů tzv. zapatistů. Chce tak vyhovět žádosti jejich vůdce Subcomandanta Marcose, jenž slavný klub o jeden duel požádal svým dopisem.

Článek

"Já s tím nemám problém. Přijme-li to klub, půjdu hrát," řekl BBC kapitán Inter Milán Argentinec Javier Zanetti. Zapatistům odpověděl rovněž písemně. Vyjádřil jim podporu v jejich "zápasu na zachování kořenů a boji za ideály".

Nechyběla ironie a humor

Dopis "byl napsán formálně a jasně, nechyběly v něm ale prvky ironie", sdělil korespondent britské BBC v Miláně.

"Vyzývám vás na zápas proti týmu Zapatova armáda národního osvobození. Čas a místo budou určeny," píše se v listě. "Vzhledem k tomu, jakou máme pro vás slabost, nehodláme vás zavalovat góly," pokračuje pisatel s tím, že během čekání na odpověď budou zapatisté pokračovat v tréninku.

Vazby Interu a Chiapasu

Zapatisté operují v mexickém státě Chiapas. Tamní vláda je považuje za teroristy. Oni sami se označují za ochránce chudých. Jejich vůdce Marcos se v médiích proslavil nejen svými činy, ale i tím že se nechává fotografovat s vlněnou černou kuklou na hlavě a s dýmkou v ústech.

Inter Milán - jeden z nejznámějších a nejbohatších italských klubů - si vazby na region Chiapas vybudoval v minulosti. Finančně tam podporoval výstavbu vodovodů, zavádění lékařské péče i síť sportovního vyžití. Manažer týmu Bruno Bartolozzi oblast vloni v červnu dokonce osobně navštívil.  Zda se ale vedení italského klubu k výzvě zapatistů vyjádří, ještě není jasné.

Zapatisté

  • v nejjižnějším a nejchudším mexickém státě Chiapas vypuklo lidové povstání 1. ledna 1994
  • v čele stojí Zapatova armáda národního osvobození (EZLN), kterou vede charismatický Subcomandante Marcos
  • základnou EZLN se stala izolovaná lakandonská džungle
  • odmítli vstoupit do oficiální politiky, odmítli násilí a kritizovali neoliberalismus a mexickou vládu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám