Hlavní obsah

Indonéská policie našla zbraně teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DJAKARTA

Indonéská policie v pátek odhalila v centrální Jávě skrýš s municí, výbušninami a brožurkami al-Kajdá. Skrýš byla nalezena na základě tipu od jednoho z vyslýchaných teroristů, který byl čerstvě zadržen po hrozbách dalšími atentáty.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Ve skrýši se nacházelo 2605 nábojů a 21 kg žlutého prážku, pokládaného za výbušninu. "Policisté rovněž objevili knihy a brožurky oslavující al Kajdá a svaté knihy islámu," uvedl policejní šéf Amrin Remico.

Skrýš byla odhalena na základě tipu, který dal jeden z čerstvě zadržených teroristů jménem Surono. Ten byl zadržen spolu s dalšími čtrnácti poté, co se objevily zprávy, že radikálové plánují nové útoky. Užít hodlali jak auta naložená výbušninami, tak sebevražedné atentátníky.

Skrýš se nacházela poblíž města Solo 450 km o Djakarty. V Solu se narodil radikální muslimský duchovní Abu Bakar Ba´ashyir, který byl nedávno odsouzen k pouhým čtyřem letům vězení, když se nepodařilo prokázal, že by byl přímo odpovědný za teroristické akce organizace Džamá Islámijá, která se k němu hlásí, a jež je spojována s al-Kajdá.

Právě Džamá Islámijá stála za loňským výbuchem auta, který si vyžádal životy 202 turistů na Bali, i za srpnovým atentátem, při němž zahynulo 13 lidí v djakartském hotelu Marriott.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentátník z Bali dostal trest smrti

Indonézští soudci shledali ve čtvrtek jednoho z možných strůjců atentátu na Bali Amroziho (41) vinným z účasti na zmíněném teroristickém činu. Za úkladný útok,...

Výběr článků

Načítám