Hlavní obsah

Indonéská armáda omylem zastřelila německého turistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA/WASHINGTON

Indonéská armáda zastřelila jednoho Němce a zranila jednu Němku při bojích v provincii Aceh na severu Sumatry, kde pokračuje v ofenzívě proti separatistům z Hnutí za osvobození Acehu (GAM). Elisabeth a Lothar Engelovi byli turisté, kteří se na kolech vydali na cestu kolem světa.

Foto: Michaela Poláková
Článek

Jedná se o první zahraniční oběti vládní vojenské ofenzívy, která byla zahájena 19. května a jež si vyžádala stovku mrtvých mezi rebely.Mluvčí armády Achmad Basuki uvedl, že k incidentu došlo ve středu ve vesnici Lhong Gayo v západním Acehu. Řekl, že čtyřiapadesátiletého Němce i jeho devětačtyřicetiletou ženu stříleli omylem. Jak vážné je zranění ženy, nesdělil. byli na cestě kolem světa.

V Acehu se porušují lidská práva

Na kritickou situaci v Acehu upozorňuje organizace Human Rights Watch, dohlížející na lidská práva. Její ředitel Brad Adams uvedl: "Protože se konflikt neodehrává před očima veřejnosti, dá se předpokládat, že porušování lidských práv bude ještě větší." Indonéské nevládní organizace už informovaly o týrání.

Adams vyzval obě strany, aby neporušovaly lidská práva a podávaly okamžité zprávy o zhoršení humanitární situaci,  zejména o nedostatku léků a potravin.

Human Rights Watch ocenila, že tři vládní vojáci byli v pondělí podstaveni před soud za to, že týrali civilisty a vyjádřila naději, že vláda splní svůj středeční slib, že už brzo umožní Indonéské národní komisi pro lidská práva (Komnas HAM) navštívit Aceh.

Indonéská armáda zahájila operaci v Acehu na severu ostrova Sumatra poté, co separatisté odmítli při posledních jednáních s vládou přistoupit na přijetí nabízené autonomie místo samostatnosti a složit zbraně, dokud se armáda nestáhne na své obranné pozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám