Hlavní obsah

ICTY připravuje megaproces v případě Srebrenica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Deset let po genocidě v muslimské enklávě Srebrenica se Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii začal zabývat myšlenkou na megaproces. V něm by bylo společně souzeno osm až devět osob obviněných za největší masakr v Evropě od 2. světové války.

Článek

"V Haagu je už velký počet obviněných v kauze Srebrenica a nyní se zabýváme přípravou jednoho velkého procesu, který bude první svého druhu v dvanáctiletých dějinách existence ICTY," řekl poradce hlavní žalobkyně Anton Nikiforov.

V Haagu chybějí dva hlavní obvinění - bývalí bosenskosrbští předáci Radovan Karadžič a Ratko Mladič. Do vězení OSN bylo ale v posledních šesti měsících převezeno osm bosenskosrbských generálů obviněných z odpovědnosti za masakr osmi tisíc Muslimů ve srebrenické enklávě v červenci 1995. Pět z nich se bude zodpovídat z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů, tři další ze dvou posledně jmenovaných. Devátý, generál Zdravko Tolimir, je stále na útěku navzdory vágním slibům, že se vzdá.

"Vezmeme-li si jako model procesy v Norimberku a Tokiu (velké procesy s nacistickými a japonskými pohlaváry po druhé světové válce), ukazuje se, že je logičtější vést jeden proces," řekl britský advokát John Jones.

"Posadit osm nebo devět důstojníků na jednu lavici obžalovaných by mělo znamenat úsporu času; to má velký význam i v tom smyslu, že ICTY musí uzavřít procesy první instance do roku 2008. Zároveň nebude třeba nutit svědky, aby přijížděli svědčit dvakrát," řekl Nikiforov.

Masakr ve Srebrenici

  • Bosenskosrbské síly dobyly Srebrenicu 11. července 1995 a v následujícím týdnu chladnokrevně popravily či zabily přes sedm tisíc muslimských mužů.
  • OSN přitom krátce předtím vyhlásila oblast za "bezpečnou zónu", ale nedokázala zajistit bezpečnost místnímu obyvatelstvu.
  • ICTY v této souvilosti vloni v dubnu potrestal Srba Radislava Krstiče 35 lety vězení.

Vzhledem k rozpisu soudních jednání se případný megaproces Srebrenica nebude zřejmě konat před rokem 2006.

Reklama

Související články

SFOR pátrá po válečném zločinci

Mezinárodní síly SFOR, vedené NATO, které dohlížejí na mír v Bosně, zahájily v sobotu akci, při které pátrají v Pale u Sarajeva po válečném zločinci....

Síly SFOR Karadžiče nedopadly

Mezinárodní síly SFOR o víkendu marně pátraly v bosenské Pale u Sarajeva po bývalém předákovi bosenských Srbů Radovanu Karadžičovi, který je obviněn...

Výběr článků

Načítám