Hlavní obsah

Husajn prý organizuje protiamerický odpor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/LONDÝN

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn je údajně zdráv a na západě Iráku organizuje protiamerický odboj. Redaktorce agentury AFP to v sobotu sdělil jeden z kmenových vůdců, který je zapojen do odboje. "Saddám Husajn je zdráv a je nyní v západním Iráku," řekl abú Muhammad.

Foto: Jitka Smutná

Herečka Jitka Smutná na recitálu Mé soukromé století

Článek

O postním měsíci ramadánu se prý v Ramádí sešel s několika desítkami vysokých členů někdejší vládní strany Baas. Tuto tajnou schůzku agentuře AFP potvrdil také další zdroj. Podle něj se baasisté sešli 8. listopadu, tedy v tentýž den, kdy v Ramádí jednal s místními kmenovými vůdci americký generál John Abizaid.

Abú Muhammad se osobně s Husajnem setkal a řekl, že bývalý prezident chodí na nečekané návštěvy do iráckých domácností: "V západním Iráku nic neriskuje, protože tamní obyvatelé stojí za ním a nikdy ho nezradí.".

Americký generál Ricardo Sanchez ovšem zdůraznil, že zatím nikdo nedokázal, že odboj proti koalici řídí Husajn, i když Američané za středisko odboje považují Husajnovo rodiště Tikrít a okolí.

Pumový útok si vyžádal smrt amerického vojáka

Při pumovém atentátu na americký konvoj v neděli popoledni místního času v severním Iráku zahynul americký voják a dva byli vážně zraněni. Agentuře Reuters to sdělil seržant Kelly Tyler ze 101. výsadkové divize. Útočníci odpálili nálož na silnici při průjezdu kolony Mosúlem.

V Mosúlu se odehrál incident také v sobotu, když tam tři ozbrojenci ráno zastřelili policistu, který šel do práce.

Nálož vykolejila vlak

U Sámarry ve středním Iráku v neděli neznámí útočníci pomocí výbušnin vykolejili vlak, který směřoval z Bagdádu do Mosúlu. Nikdo nebyl zraněn, ale trať bude asi pět dní neprůjezdná. Policie útok připisuje stoupencům svržené vlády. Vlak vezl hlavně lahve s vodou, kterými je pokryto okolí vykolejené soupravy.

Špion: Husajn mohl použít chemické zbraně do 45 minut

Irácký podplukovník Dabbágh,  pracoval několik let jako špion pro iráckou exilovou organizaci se sídlem v Londýně a že nyní je poradcem irácké prozatímní vládní rady, byl zdrojem sporné informace, na jejímž základě britská vláda před válkou tvrdila, že Irák je s to rozmístit zbraně hromadného ničení do 45 minut. Uvedl to britský list Sunday Times. "Jsem odpovědný za tuto informaci," pravil Dabbágh. "Zapomeňte na 45 minut, tyto zbraně mohli použít do půl hodiny," podotkl.

Dabbágh, jenž před válkou odpovídal za jednotku protivzdušné obrany na západě Iráku, listu řekl, že od začátku roku 2002 předal několik zpráv o válečných plánech prezidenta Husajna. Upřesnil, že plány se týkaly zejména zbraní hromadného ničení, které měly jednotky v prvních liniích. Počítalo se s odpalováním hlavic zbraní hromadného ničení přenosnými granátomety. Neuvedl, o jaký typ zbraní hromadného ničení šlo, zda chemické či biologické.

Důstojník je přesvědčen, že zbraně hromadného ničení, které se nepodařilo nalézt, po porážce bývalého iráckého režimu ukryli fidájíni, Zbraně jsou podle něj stále v Iráku.

Úřad britského premiéra obsah článku odmítl komentovat. Předseda vlády Tony Blair však ve středu zopakoval, že stále věří v pravdivost zpráv, podle nichž Irák před válkou zbraně hromadného ničení vlastnil. Též se přimlouval za to, aby v Iráku pokračovaly inspekce.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush navštívil Bagdád

Bleskovou a do poslední chvíle utajovanou návštěvu Iráku vykonal ve čtvrtek večer americký prezident George W. Bush. Jde o jeho vůbec první cestu do země,...

Výběr článků

Načítám