Hlavní obsah

Bush navštívil Bagdád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Bleskovou a do poslední chvíle utajovanou návštěvu Iráku vykonal ve čtvrtek večer americký prezident George W. Bush. Jde o jeho vůbec první cestu do země, kde se Američané na jaře rozhodující měrou podíleli na svržení režimu Saddáma Husajna.

Foto: Jiří Dufek

Jezdci Hubertovy jízdy u saletu svého patrona, sv. Huberta, v Lednicko-valtickém areálu

Článek

"Bezpochyby to pro vojáky bylo velké překvapení a morální vzpruha," hlásil z Bagdádu reportér CNN první zprávu k Bushově misi. Jeho kolegyně však z Atlanty ve stejné chvíli upozorňovala, že šéf Bílého domu už je na zpáteční cestě do USA.

Bush odletěl z Texasu na palubě Air Force One ve středu večer a v Bagdádu dnes strávil jen dvě a půl hodiny. Letadlo přistálo na bagdádském mezinárodním letišti z bezpečnostních důvodů za tmy.

Bush si k návštěvě vybral americký svátek Den díkůvzdání. Podle CNN přitom chystané cestě předem nenasvědčovaly žádné známky a okupační síly nepodnikaly ani žádná viditelná bezpečnostní opatření zvláštního rozsahu.

Návštěva se omezila jen na večeři přímo na letišti. Přítomni měli být kromě jiných civilní správce Iráku Paul Bremer a velitel koaličních jednotek generál Ricardo Sanchez. CNN upozornila, že se tedy nesetkal se žádnými iráckými činiteli, nemluvě o kontaktu s řadovými Bagdáďany. "Bylo by zajímavé vědět, jak by na návštěvu reagovali, vezmeme-li v úvahu jejich rostoucí nevoli nad americkou vojenskou přítomností," podotkl zpravodaj CNN Walter Rodgers.

Bílý dům návštěvu dokonale zastíral, když oznámil, že prezident Den díkůvzdání stráví s rodinou na ranči v texaském Crawfordu. Součástí informace bylo také menu, které bude na Bushově slavnostní tabuli. O plánované tajné cestě věděla jen hrstka nejbližších.

Výběr článků

Načítám