Hlavní obsah

Husajn nakázal Iráčanům odevzdat satelitní telefony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IRÁK/WASHINGTON

Spojenci vystupňovali ve středu večer nálety na jižní okraj Bagdádu. V Bagdádu hoří 50 příkopů s ropou, z nichž stoupá hustý černý dým. V přípravách na útok amerických jednotek byly prý také zaminovány mosty. Irácké vedení vyzvalo občany, aby neprodleně odevzdali své satelitní mobilní telefony, neboť by je mohli využívat "agenti Washingtonu a Londýna".

Článek

Odpolední bombardování irácké metropole poznamenalo dalším zásahem prezidentský palác v centru města. Irácká televize ale večer vysílala záběry usměvavého prezidenta Saddáma Husajna, údajně předsedajícího schůzi vlády. Husajn na těchto záběrech ocenil "hrdinský odpor" iráckých sil proti útočícím silám. Prezident a ministři byli v holé místnosti bez oken.

Iráčané musejí odevzdat telefony

Irácké úřady nařídily občanům, aby dočasně odevzdali své satelitní mobilní telefony v obavách, že by mohly být používány "agenty" Washingtonu a Londýna k lokalizaci klíčových iráckých objektů při navádění raket a střel. Podle prohlášení, které bylo dnes odvysíláno v irácké televizi, dostanou Iráčané své telefony "po vítězství" zase zpátky. Odměna v hodnotě asi 1750 dolarů se má dostat těm, kteří poskytnou informace o spoluobčanovi, jenž telefon nadále vlastní.

Haider pozval Sabrího

O rozruch se postaral bývalý vůdce rakouské FPÖ Jörg Haider, který iráckému ministru zahraničí Nadžímu Sabrímu nabídl útočiště ve svém domě. Svou "nabídku" oznámil korutanský hejtman v nejnovějším vydání časopisu News, který se objeví na stáncích ve čtvrtek. "Pro přítele je v mém domě vždycky místo," řekl Haider. Šéf irácké diplomacie je podle Haidera jediný irácký politik, který by snad mohl odejít do Evropy. Zůstane-li v Iráku, pak ho Haider řadí mezi "nejkvalifikovanější osobnosti", pokud jde o nástupnictví iráckého vůdce Saddáma Husajna.

Irák hlásí 24 mrtvých při náletech

Irácký ministr informací Muhammad Sahháf na tiskové konferenci v Bagdádu sdělil, že od úterka zemřelo 24 Iráčanů a téměř 200 jich bylo zraněno při americkém bombardování iráckých měst.

V Bagdádu bylo podle Sahháfa za posledních 24 hodin zabito deset osob a téměř 90 jich utrpělo zranění. Dalších 14 obětí a stovka zraněných pochází z dalších iráckých provincií, především z Ninive, Babylónu a Musanná.

Střední Irák: klíčový most dobyt

Na farmě u středoiráckého města Hilla našli příslušníci první expediční jednotky amerického námořnictva při pozemní operaci dvě zakázané střely Samúd, uvedlo dnes centrální velení americké armády. Podle USA byla nejméně jedna taková střela v průběhu války vypálena z Iráku na Kuvajt.

Po úspěšném útoku na irácké polovojenské jednotky v okolí jihoiráckého Nadžáfu vstoupili američtí vojáci z jihu, severu a západu do města, kde při domovních prohlídkách pátrali po ozbrojencích. Jejich hlavním cílem je zničit oddíly Saddámových fidájínů. Irácký ministr informací nicméně popřel, že by se Američanům podařilo do města proniknout.

Americké velení obvinilo irácké jednotky v Nadžáfu, že využívají posvátná místa k vojenským účelům. Iráčané prý ve městě stříleli na americké vojáky i z Alího mešity, která je významnou šíitskou svatyní. Američané prý tuto střelbu neopětovali.

Dříve předtím příslušníci americké námořní pěchoty ovládli klíčový most přes řeku Tigris ve středním Iráku a převzali kontrolu nad hlavní silnicí z města Kút do Bagdádu. "Je to poslední velký most, který jsme potřebovali," řekl tiskové agentuře Reuters americký důstojník u Kútu. Předvoj amerických jednotek je prý již 30 km jihozápadně od Bagdádu. Podle informací agentury Reuters se americkým invazním silám podařilo zničit bagdádskou divizi Republikánských gard v blízkosti města Kút, které leží asi 170 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu na břehu řeky Tigris.

Američané na severním břehu Tigridu údajně kontrolují hlavní silnici z Kútu do Bagdádu, vzdáleného 170 kilometrů. Otevření silnice mezi Kútem a Bagdádem by mělo jednotkám USA usnadnit postup na Bagdád z jihovýchodního směru. Zatím není jasné, který most americká námořní pěchota použila, avšak zdá se, že nešlo o most přímo v Kútu. Důležitý most je také 45 kilometrů západně od Kútu nedaleko Numaníje, napsala agentura Reuters.

Příslušníci americké námořní pěchoty už předtím bombardovali město Kút na břehu řeky Tigris, které je klíčové pro jejich další postup na Bagdád. "Viděl jsem záblesky těžkého bombardování jednotek Republikánských gard, o kterých se předpokládá, že jsou rozmístěny před Kútem," hlásil zpravodaj agentury Reuters z pozic jižně od města.

Bagdád

Bagdád zažil ve středu odpoledne další bombardování. Z různých míst zde bylo vidět stoupat do vzduchu oblaka dýmu, uvedl zpravodaj agentury AFP.

Spojenecké síly v čele s USA a Británií vstoupily jižně od Bagdádu do rozhodující fáze války. Prohlásil to velitel britských sil v Perském zálivu Brian Burridge, podle něhož si ovšem tato fáze vyžádá určitý čas.

K Bagdádu se musí přistupovat velmi opatrně, protože nechceme udělat více škod, než je nutné, a rozhodně nezvyšovat počet civilních obětí. "Nechtěl bych vyvolat dojem, že to skončí za jeden nebo dva dny," zdůraznil generál britského letectva RAF. Přitom uvedl, že není třeba čekat na 4. pěchotní divizi, jež dorazila do Kuvajtu a která měla původně být nasazena na severní frontě.

Britský deník The Times s odvoláním na zdroje z katarského velitelství spojenců napsal, že útok na Bagdád by mohl začít do 48 hodin.

Při americkém náletu na iráckou metropoli Bagdád byla dnes zasažena porodnice Červeného půlměsíce, městské výstaviště a další civilní budovy. Několik osob bylo zabito a nejméně 25 bylo zraněno, sdělil zpravodaj tiskové agentury Reuters.

Přinejmenším tři lékaři a zdravotní sestry v nemocnici Červeného půlměsíce utrpěli zranění. Mezi zraněnými jsou i pacienti, kteří v klinice vyhledali pomoc. Rakety srovnaly se zemí několik křídel budovy bagdádského výstaviště, která leží vedle úřadovny bezpečnostních sil; tu podle všeho rakety ani bomby nezasáhly, napsala agentura Reuters.

Podle svědků americká letadla B-52 bombardovala také iráckou frontovou linii mezi městy Dahúk a Mosul na severu země.

Severní Irák: Mosul byl odpoledne bombardován

Prezident Saddám Husajn vyzval dnes kurdské vůdce, aby se nepřidávali na stranu "okupantů" a nebojovali proti iráckým oddílům. Od města Kalak, které leží nedaleko Mosulu, byl dnes hlášen postup kurdských jednotek.

Kolem 16:40 místního času (15:40 SELČ) bylo slyšet spojenecké nálety v Mosulu a na jeho západním předměstí, odkud jim odpovídala irácká protiletadlová palba, sdělil z města reportér televize Al-Džazíra.

Rumsfeld popírá jednání o ukončení bojů

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld v úterý ve Washingtonu popřel, že by Spojené státy vyjednávaly o ukončení války s Irákem. Jediné, o čem bude koalice jednat s tímto režimem, je jeho bezpodmínečná kapitulace, řekl Rumsfeld. Podle něj režim Saddáma Husajna šíří pověsti, že američtí zástupci jednají s iráckými představiteli.

Cílem těchto pověstí je přesvědčit Iráčany, že "koalice zamýšlí nedokončit svou práci". Americký ministr se pak obrátil přímo na Iráčany a vzkázal jim, že "režim neříká pravdu". "Žádná jednání neprobíhají. Tato válka neskončí tak, že by Saddám a jeho režim zůstal u moci. Není žádných pochyb o tom, že skončí a že skončí brzy."

Reklama

Výběr článků

Načítám