Hlavní obsah

Hrůzný nález u Prigožina. V domě měl zarámovanou fotku useknutých hlav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské bezpečnostní síly při nedávné prohlídce petrohradského sídla šéfa žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenije Prigožina objevily nejenom peníze, zbraně a falešné pasy, ale také řadu údiv vzbuzujících artefaktů. Tím nejvíce šokujícím je bezesporu zarámovaná fotografie useknutých hlav, naopak úsměv vyvolaly na sociálních sítích nalezené pomůcky pro změnu vzhledu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin

Článek

Zarámovaná fotografie ukazuje asi sedm zřejmě mužských useknutých hlav položených těsně u sebe na betonové rozpraskané cestě. O čí ostatky jde, není zřejmé. Snímky pořízené při domovní prohlídce zveřejnila na Twitteru například běloruská opoziční agentura Nexta.

Kromě množství peněz a zbraní, jež už byly Prigožinovi vráceny, se v sídle našlo také množství padělaných dokladů, ale i pomůcky pro změnu vzhledu. Prigožin si s parukami a falešnými plnovousy údajně pořídil několik selfie, které začaly kolovat na sociálních sítích a budí úsměvy.

Nalezen byl také obrovský perlík s nápisem „pro případ důležitých jednání“.

Prigožin osobně v Petrohradu. Přijel si pro zabavené zbraně

Zahraniční

Informace a snímky z domovní prohlídky přinesl také ruský list Izvěstija, označovaný jako prokremelský mj. i proto, že mateřskou vydavatelskou společnost vede údajná bývalá milenka prezidenta Vladimira Putina, někdejší gymnastka a nynější politička Alina Kabajevová.

Podle Nexty umožňují jejich únik do médií ruské bezpečnostní složky.

Podle britského serveru Metro jde zřejmě o cílený únik informací. Jeho záměrem má být snaha o ponížení „zrádného“ Prigožina za to, že o předminulém víkendu zosnoval vzpouru své žoldnéřské organizace, kterou však později na základě dohody zprostředkované běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem ukončil.

List Izvestija napsal, že paruky, plnovousy a kníry různých barev objevili příslušníci zasahujícího komanda v jedné skříni, zatímco v druhé byly cestovní doklady buď s nepravým jménem a Prigožinovou fotografií nebo naopak - s Prigožinovým jménem, ale snímkem jiné osoby.

Prigožin si mezitím mohl vyzvednout zabavené peníze i zbraně nazpět. Pro pušky si osobně přijel do Petrohradu, byť se měl podle výše zmíněné dohody zdržovat v běloruském exilu.

Prigožin je v Petrohradě, potvrdil Lukašenko

Lukašeno ve čtvrtek potvrdil, že Prigožin se nezdržuje v Bělorusku, ale v Petrohradě. „Co se týče Prigožina, je v Petrohradě. Není na území Běloruska,“ řekl Lukašenko na dotaz jednoho z novinářů ohledně wagnerovců.

Řekl také, že Minsk ruským žoldnéřům nabídl, aby se usídlili v některých bývalých vojenských osadách. Wagnerovci to prý ale odmítli. Lukašenko chce podle svých slov probrat situaci kolem wagnerovců s Putinem.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek uvedl, že Moskva Prigožina nesleduje. „Nemáme ani možnosti, ani zájem,“ řekl Peskov v odpovědi na dotaz novinářů.

V Bělorusku vzniká obří stanový tábor. Ukázaly to satelitní snímky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám