Hlavní obsah

Hříchy Christine Lambrechtové, která se ministryní nikdy stát neměla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Christine Lambrechtová, dvacátý ministr obrany Spolkové republiky Německo, končí. Je to nejen doklad jejího selhání, ale současně i potvrzení, že post ministra obrany patří v Německu k hodně horkým vládním místům, připomíná server Businessinsider.de.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová

Článek

Odcházející ministryně čelila dlouhodobé kritice. Ať už to bylo za váhavou vojenskou podporu Ukrajiny, pomalé zadávání zakázek pro Bundeswehr, nedostatek odborných znalostí, ale také kvůli jejímu vystupování na veřejnosti.

Velkou nevoli vzbudily fotografie, na nichž se svým synem letěla na dovolenou služebním vrtulníkem. Jako velitelka ozbrojených sil se před časem přiznala, že nezná ani vojenské hodnosti. Na návštěvu vojáků v Mali si zase vyrazila v lodičkách.

Díky válce jsem poznala zajímavé a milé lidi

A svá nešťastná mediální vystoupení dorazila novoročním videem. Na jedné z berlínských ulic, kde vybuchují dělbuchy a ohňostroje, ministryně mluví o tom, „jak zajímavé a milé lidi díky válce na Ukrajině potkala“ a děkuje „za tyto zkušenosti“.

Německé ministerstvo obrany povede dolnosaský ministr vnitra Pistorius

Zahraniční

„Ministři, kteří jsou na svém místě, obvykle takové PR přešlapy přežijí, ale Lambrechtová měla velké nedostatky,“ píše server Businessinsider.de a připomíná, že v době nástupu do úřadu nebyla vojenským expertem. Mnozí její předchůdci na tom byli stejně, ovšem posty zastávali v zásadně odlišné době. „Válka na Ukrajině se stala ‚bodem obratu‘, jak řekl kancléř Scholz,“ píše server.

Proč je tak těžké řídit ministerstvo obrany a proč i zkušení politici znovu a znovu selhávají? ptá se server a současně si i odpovídá. „Bundeswehr v německé politice roky nehrál zvlášť důležitou roli. Za fungující armádu nebyli politici ochotni utrácet peníze. Důležitější byly jiné projekty, jako je ochrana klimatu nebo sociální politika,“ píše server.

S válkou na Ukrajině se podmínky změnily a ministerstvo potřebuje silného a odborně zdatného šéfa, který provede zásadní reformy, jež by změnily špatnou situaci německých ozbrojených sil.

Německá ministryně obrany Lambrechtová požádala kancléře o odvolání

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám