Hlavní obsah

Německá ministryně obrany Lambrechtová požádala kancléře o odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová odstupuje. V pondělním prohlášení oznámila, že formálně požádala spolkového kancléře Olafa Scholze o uvolnění z funkce.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Christine Lambrechtová

Článek

O blížícím se odchodu Lambrechtové z vlády se v posledních dnech stále více spekulovalo, ačkoli ministerstvo obrany ještě v pátek zprávu deníku Bild o možné rezignaci označilo za fámu.

Výkon Lambrechtové dlouhodobě kritizovala konzervativní opoziční unie CDU/CSU.

Lambrechtová v prohlášení poznamenala, že v posledních měsících čelila mimořádné mediální pozornosti, která je překážkou pro věcné zpravodajství a diskuzi o vojácích, armádě a bezpoečnostněpolitických rozhodnutí. „V popředí musí stát cenná práce vojáků a mnoha motivovaných lidí v tomto rezortu. Proto jsem se rozhodla dát svou funkci k dispozici,“ uvedla ministryně.

Média již několik dní spekulují o tom, kdo by sociální demokratku Lambrechtovou v čele ministerstva mohl nahradit. Nejčastěji se v této souvislosti spekuluje o její stranické kolegyni Evě Höglová, která se problematice armády dlouhodobě věnuje. Často jsou ale také zmiňováni ministr práce a sociálních věci Hubertus Heil nebo spolupředseda sociální demokracie Lars Klingbeil.

Německá ministryně obrany Lambrechtová se chystá rezignovat, píše tisk

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám