Hlavní obsah

Hrad nad Trenčínem se rozpadá

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRENČÍN

Část vnějšího opevnění trenčínského hradu z 15. století se v pátek zřítila na přístupovou silnici a hrad musel být pro návštěvníky okamžitě uzavřen. Kameny dopadly nedaleko pokladny, ale naštěstí nikdo nebyl zraněn. Padající kameny nepoškodily ani domy, které stojí pod hradem.

Článek

Ředitelka Trenčanského muzea Katarína Babičová přiznala: "Bylo veliké štěstí, že opevnění se zřítilo v nočních hodinách a tak zde nebyli žádní návštěvníci". Napadané kameny odvážel v pátek nákladní automobil, ale po jejich odstranění se objevily další praskliny. "Pokud se praskliny zvětší, nevylučujeme ani evakuaci obyvatelů blízkých domů na Matúšově ulici. Když to padalo byl to strašný rachot, znělo to jako zemětřesení," uvedla ředitelka muzea.

Opevnění poškodilo počasí, když z vnitřní strany se shromažďovala voda, která zamrzala. Další postup při opravě opevnění musí určit experti. Zeď by se měla co nejdříve zabezpečit sítí a plotem. Oprava si vyžádá náklady přes milion slovenských korun. Hrad bude uzavřen asi dva týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám