Hlavní obsah

Hladové opice vpadly do čajové plantáže v Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KALKATA

Stovky hladových opic pronikají od úterý do rozrůstající se čajové plantáže ve východní Indii a nutí překvapené zemědělce ke střemhlavým úprkům. Opice zatím zranily jednoho muže, větší škody jsou však hlášeny na zemědělské mechanizaci.

Foto: Leona Roháčková
Článek

"Je to opravdový problém. Naši pracovníci jsou vyděšení, opice se odvážily i do jeslí patřících k plantáži a kradou dětem jídlo," sdělil vrchní správce plantáže Šantilala S. Pandja.

Po invazi více než 200 opic z blízkého lesa v čajové oblasti Džalpaigurí v Západním Bengálsku, uzamklo asi 1700 pracovníků dveře svých domovů a při trhaní čajových listů se raději pohybují ve skupinách.

Zemědělci jsou bezradní

Vyhládlá zvířata, které plantáž doslova okupují, už zranily jednu osobu a ohrožují produkci plantáže, která vyrobí asi 1,1 milionů kilogramů čaje ročně.

Správci plantáže se podle Pandji zdráhají k vyhnání opic použít síly, neboť mnoho jejich zaměstnanců uctívá hinduistického opičího boha Hanumana. "Nesmíme opicím ublížit s ohledem na city našich zaměstnanců. S žádostí o řešení opičí krize jsme se obrátili na lesníky a místní ekology," řekl Pandja.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám