Hlavní obsah

Hamburský soud osvobodil domnělého člena al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Několik týdnů očekávaný obrat ve druhém procesu s domnělým spoluviníkem teroristických útoků z 11. září 2001 je od čtvrtku skutečností: soud v Hamburku pustil na svobodu obžalovaného Abdala Gháního Mzúdího (31), který podle nejnovějších poznatků nic o přípravě atentátů nevěděl.

Foto: Městská policie Bílina

Krádež železa

Článek

"Obžalovaný Mzúdí se okamžitě propouští z vazby," oznámil předsedající soudce Klaus Rühle.

Už po některých dřívějších výpovědích, které spoluúčast Marokánce Mzúdího zpochybňovaly, dnes rozhodl další dokument německé kriminální ústředny ve Wiesbadenu.

"Od mé svatby jsem se tolik neradovala," řekla k osvobozujícímu rozsudku právnička obviněného Gul Pinarová. "Ukázalo se to, co jsme tvrdili od začátku: to, že jste něčí přítel neznamená, že jste automaticky podezřelý," dodala.

Osudný Hamburk

Právní experti soudí, že podnět ke zlomu v procesu dodaly výpovědi obou klíčových a zadržených strůjců útoků v USA bin Šibha a Šajcha Chálida Muhammada, které už měsíce vyslýchají američtí vyšetřovatelé.

Mzúdí přišel do Německa v roce 1993. Studoval v Hamburku, města, kde podle Washingtonu měla sídlit tzv. hamburská teroristická buňka.

Prvním z odsouzených v Německu za spojitost s útoky v USA se stal už počátkem roku Munír Mutasádik. Hamburský soud mu tehdy vyměřil 15 let vězení za spoluúčast na vraždě nejméně 3 tisíc lidí. Mzúdí byl přitom žalován za stejné činy. Oba obvinění se znali ze studií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám