Hlavní obsah

Hamás chce dál Palestinu od moře až k řece

– GAZA
Právo, Břetislav Tureček (Gaza)

Odchod židovských kolonistů z pásma Gazy je sice hezká věc, palestinská radikální organizace Hamás však dál bude proti Izraelcům bojovat, a to i v jejich vlastním státě.

Článek

Na schůzce na utajeném místě v Gaze to Právu řekli tři maskovaní ozbrojenci tohoto opozičního hnutí, a zjevně si tak dělali pramálo starostí s prohlášením prezidenta Abbáse, že jediným možným postupem vůči Izraeli už bude jen dialog u vyjednávacího stolu.

"Bojovat přestaneme, až budou naplněna práva palestinského lidu," říká muž, který se představil jako Abú Džandal. A na otázku, co těmito právy myslí, odpovídá jednoznačně: "Osvobození celé Palestiny od moře až po řeku," čímž myslí území mezi Středozemním mořem a řekou Jordán, kde leží od roku 1948 i Izrael.

Připravení na mučednickou akci

Abú Džandal je bystrý prošedivělý padesátník, což bylo možné vidět předtím, než si před objektivem kvůli znemožnění identifikace nasadil masku. Na jeho zelené čelence jasně stojí, že patří k Brigádám mučedníka Az ad-Dína Kasáma, ozbrojené složce Hamásu, pojmenované po arabském bojovníkovi proti britské okupaci ve 30. letech minulého století.

Možná i tento muž ale patří k palestinské intelektuální elitě - vždyť v nejvyšším vedení Hamásu je, či do svého zavraždění Izraelci byla, i řada lékařů či učitelů. "Co do vzdělanosti, Hamás mnohdy předčí i vládní hnutí Fatah," řekl Právu jistý znalec místních poměrů.

Ani to prý však Abú Džandalovi a jeho dvěma kolegům - Abú Basírovi po pravici a Abú Darvíšovi po levici - nebrání položit za Palestinu život, přesněji stát se sebevražedným teroristou. "Všichni jsme samozřejmě připraveni do mučednické akce jít," říká Abú Darvíš a napomíná reportéra, aby i on používal termín mučednická operace a ne sebevražedný útok.

Zakuklení extremisté se samopaly mohou vzbuzovat pochyby, nakolik jsou jejich názory v hnutí rozšířené, i když sedíme na střeše domu v chudinské čtvrti Sabra, kde snad na zdech není metr bez portrétu některého z "mučedníků", či aspoň nápisu oslavujícího Hamás.

Návštěva třetího nejvyššího muže Hamásu, učitele Saída Sijáma, ale ukazuje, že podobné názory zaznívají i v poměrně luxusním centru Gazy. "Nemůžeme Izrael uznat, dokud oni neuznají nás," říká tichým pevným hlasem mírně působící muž, a vysvětlení má i pro teroristické útoky na civilisty v židovském státě: "Izraelci zvolili politiku zabíjení našich lidí v mešitách a v ulicích. Před pár dny Žid povraždil několik Arabů v autobuse ve Šfaramu a poté další tři u osady Šilo. Pokud Hamás útočí, chce jen odvrátit takovéto masakry," tvrdí.

"Řekne-li vedení, zbraně složíme"

Na věčný boj však v minulosti přísahala řada palestinských vůdců, z nichž mnozí dnes sedí na prestižních postech a v diplomatických kuloárech jednají s někdejším nepřítelem. O vstřícnější politice už čas od času proniknou náznaky i z politické kuchyně Hamásu, a tak se nabízí otázka, jak na případnou změnu kursu zareaguje trojice mužů v maskáčích.

"Jsme disciplinovaná armáda," odpovídá Abú Džandal. "Takže když naši političtí vůdci a velitelé řeknou, že je potřeba složit zbraně, učiníme tak," tvrdí radikál, který strávil tři roky života v izraelském vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Odsun v Gaze

Izraelské úřady v pondělí o 48 hodin odložily odsun asi devíti tisíc usedlíků z 21 míst v Gaze a čtyř na západním břehu Jordánu. Rozhodly se tak po silných...

O půlnoci vyprší ultimátum dané osadníkům

Izraelská armáda v úterý pokračuje v pásmu Gazy v distribuci příkazů k vystěhování. Zatím bylo vyklizeno pět z 21 židovských osad. Na západním břehu...

Výběr článků

Načítám