Hlavní obsah

Gruzínská TV: Unesení pozorovatelé OSN jsou na svobodě

Novinky, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Po pěti dnech se v úterý dostali na svobodu tři pozorovatelé OSN a jejich gruzínský tlumočník, kteří byli minulý týden uneseni v Kodorské soutěsce. Únosci je propustili na svobodu, aniž by za ně bylo zaplaceno výkupné. Přitom ještě o víkendu požadovali za jejich propuštění tři milióny dolarů.

Foto: archiv

Bílý domek v Hajnicích, který obývají klienti s autismem, je součástí areálu Barevných domků, kde žijí lidé s mentálním psotižením.

Článek

O propuštění rukojmích informoval dnes agenturu RIA-Novosti představitel gruzínského prezidenta pro Kodorskou soutěsku.

Pracovníci OSN jsou nyní očekáváni ve správním středisku Kodorské soutěsky Ažaru. V případě pozorovatelů jde o dva Němce a jednoho Dána. Všichni byli zajati při přepadení smíšené hlídky, v níž byli kromě představitelů OSN také ruští vojáci. Čtyři ruští vojáci, kteří byli také uneseni, byli následně propuštěni.

Propuštěni bez výkupného

Únosci původně povolili jednomu z pozorovatelů, aby se spojil s centrem OSN v gruzínském Suchumi a nahlásil požadavky únosců. Mise OSN v Gruzii ovšem oznámila, že nemá v úmyslu platit výkupné za své pracovníky. Jde o zásadní postoj, který OSN vždy důsledně dodržuje, uvedla OSN ve svém prohlášení.

Na chování únosců pravděpodobně zapůsobilo ultimátum gruzínských ozbrojených sil, jež je vyzvaly k osvobození pozorovatelů do několika hodin. Jinak měla být zahájena zvláštní vojenská operace k osvobození rukojmích. Později bylo v Tbilisi oznámeno, že se propuštění pozorovatelů očekává v nejbližších hodinách. Únoscům byla na oplátku slíbena beztrestnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám