Hlavní obsah

Greta Thunbergová dostala pokutu za blokování vchodu do parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S pokutou ve výši 6000 švédských korun (asi 15 tisíc korun) odešla od soudu klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Soud ji potrestal za březnovou účast na blokádě švédského parlamentu, píše web t-online.de.

Foto: Fredrik Sandberg, ČTK/AP

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová u švédského soudu

Článek

Thunbergová se se skupinkou dalších aktivistů postavila před hlavní vchod do parlamentu, aby upozornila na naléhavost klimatických opatření. Odmítala uposlechnout výzvy policie, aby místo vyklidila. Muži zákona ji nakonec museli vynést. Poslanci navzdory protestní akci mohli do parlamentu vstoupit bočními vchody, píše web t-online.de.

Obviněna byla z občanské neposlušnosti. U soudu své chování hájila tím, že se nacházíme v klimatické nouzi, která vyžaduje akci. Prohlásila, že současné zákony spíše než lidi a planetu chrání těžební průmysl, což by se podle ní mělo změnit. Od soudu nakonec odešla jen s finanční pokutou, uvedl deník Kronen Zeitung.

KOMENTÁŘ: Pokrytectví klimatických aktivistů – Alex Švamberk

Komentáře

Není to poprvé, co Thunbergová za podobné skutky skončila před soudem. V červenci a v říjnu loňského roku dostala pokuty za občanskou neposlušnost během klimatických protestů.

Protestovat za klima začala jako 15letá školačka, když každý pátek byla před švédským parlamentem. Tato aktivita později vedla k celosvětovým demonstracím s názvem Fridays for Future. Po absolvování střední školy tyto školní stávky ukončila, ale nadále se pravidelně účastní klimatických protestů a dalších akcí.

Greta přišla k soudu s úsměvem. Aktivistce za blokádu v Londýně hrozí pokuta

Evropa

Výběr článků

Načítám