Hlavní obsah

Genově mutovaná pšenice nepůjde na trh

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zastavit úsilí o prodej nového typu pšenice, geneticky modifikované (GM) proti plevelům, se v pondělí rozhodla obří biotechnologická společnost Monsanto se sídlem v americkém St. Louis. Vývoj GM obilniny přitom firmu stál milióny dolarů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Sešlo se najednou mnoho vlivů," uvedl mluvčí Monsanta Chris Horner. "Situace není vhodná, abychom pokračovali." Zastánci organického zemědělství a ekologická hnutí chápou rozhodnutí firmy jako kapitulaci před odporem spotřebitelů ke GM potravinám.

Pšenice je totiž velmi úzce spjata s chlebem a pečivem vůbec, což představuje celosvětový symbol stravy. I když negativní účinky genetické modifikace na člověka nebyly prokázány, vážně poškozují životní prostředí.

"Je to pro Monsanto těžká porážka a současně zasloužené vítězství farmářů a spotřebitelů celého světa," řekla Ronnie Cummingsová z americké Společnosti pro organickou výživu. "Podle mne jde o začátek konce GM rostlin," předpověděla. Zřejmě bezprostředním impulsem pro odklon od zavedení GM pšenice se staly varovné signály z Japonska, že tamní spotřebitelé GM pšenici nepřijmou. Tam totiž směřuje nejvýznamnější část amerického exportu pšenice.

Navíc by citlivý trh mohl nejen odmítnout nový GM produkt, ale klesl by zájem i o dosavadní - sóju a kukuřici. I v Kanadě, kde na jaře aktivisté zahájili kampaň proti geneticky modifikovaným potravinám, hrozilo odmítnutí. Horner však přesto oznámil, že firma program jen pozastavuje a zváží, "kdy a zda" nastane vhodná chvíle se k němu vrátit.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropský parlament uvolnil cestu GMO

Evropský parlament (EP) před několika desítkami minut odhlasoval uvolnění pravidel trhu s geneticky modifikovanými organismy (GMO) na starém kontinentu. Spor...

Výběr článků

Načítám