Hlavní obsah

Generálové žádají odchod ministra Rumsfelda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

V USA sílí tlak, aby kvůli situaci v Iráku odstoupil americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Požaduje to už šest prominentních penzionovaných generálů, kteří kritizují jeho postup v Iráku. Bývalí generálové kritizují postup muže, jenž je považován za jestřába v Bushově administrativě. Bílý dům se ministra zastal s tím, že odvádí dobrou práci.

Článek

Prezident George Bush se postavil za ministra obrany Donalda Rumsfelda: "Zdůrazňuji svou silnou podporu jeho vedení. Ministr Rumsfeld je energický a pevný vůdce, jakého právě v této kritické době potřebujeme."

Mezi generály požadujícími Rumsfeldův odchod jsou i John Riggs, jenž velel jedné z divizí, a Charles Swannack, jenž velel legendární 82. výsadkové divizi.

Riggs ministrovi vytýká, že v Pentagonu vytvářel atmosféru arogance ze strany civilistů: "Rady od vojáků potřebovali jen, když vyhovovaly jejich programu. Myslím si, že to je chyba a to je také důvod, proč by měl odstoupit."

Swannack zašel ještě dál, když se ptal, zda je Rumsfeld opravdu tím pravým, kdo má vést boj s terorismem: "Skutečně věřím, že potřebujeme nového ministra obrany, protože Rumsfeld s sebou nese příliš velkou zátěž. Cítím, že do detailů řídil generály, kteří vedli naše síly."

Další genrál Anthony Zinni řekl, že Rumsfeld je přímo odpovědný za sérii chyb, které začaly tím, že "odvrhl deset let hodnotného plánování, které počítalo s tím, čemu můžeme čelit při okupaci Iráku."

Penzionovaný generálmajorJohn Batiste, který v letech 2004 a 2005 velel 1. pěší divizi a také kritizoval Rumsfelda, sdělil, že nejde o koordinovanou akci, že vyjadřuje své názory sám za sebe.

Rumsfelda se zastal prezident George Bush i někteří jiné generálové včetně Mike DeLonga, jenž působil na ústředním velitelství v době příprav invaze do Iráku. Podle něj Rumsfeld odvedl dobrou práci, byl výkonný i efektivní.

Rumsfeld je jedním z architektů války v Iráku a zastával názor, že je dobré sázet na supermoderní technologie na úkor masivního počtu vojáků. To eleiminovalo ztráty. Ovšem vojáci pak chyběli při okupaci země, což usnadnilo akce vzbouřenců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám