Hlavní obsah

Francouzi zatkli dva teroristy z al-Kajdá

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzské úřady tento týden zadržely dva muže, které jsou podle Spojených států odpovědní za teroristické útoky v New Yorku a Washingtonu v září 2001. Maročan Karím Mahdí (34) a Němec Christian Ganczarski (36) byli zadrženi v neděli a pondělí na letišti Charles de Gaulle. Informace v pátek přinesl deník Washington Post (WP).

Foto: Zdeněk Urbanovský

Obálka

Článek

Mahdí přiletěl do Francie z Německa a měl namířeno na francouzský ostrov Réunion, ležící poblíž jihovýchodní Afriky. Úřady jej ihned zatkly. V současnosti probíhají výslechy. USA podezírají Mahdího, že se zúčastnil organizace útoků v roce 2001. Domnívají se dokonce, že na Réunion jel spáchat další z teroristických útoků naplánovaných al-Kajdá, uvádí WP.

Hlavní verbíř al-Kajdá pro Německo zadržen

Dalším podezřelým zatčeným v zemi se stal Christian Ganczarski, který je podle francouzských vyšetřovatelů odpovědný za atentát v synagoze v Tunisu v dubnu 2002, kde zemřelo 21 lidí. Ganczarski může být zároveň vedoucím sítě al-Kajdá v Německu, která verbuje pro potřeby islámských radikálů dobrovolníky. Byl zatčen v pondělí při svém příletu do země.

Ganczarski byl v dubnu 2002 vyšetřován německou policií, jež mu ale souvislost ani s jedním činem neprokázala. A to i přesto, že v jeho domě nalezla kontakty, například telefony a e-mailové adresy na významné členy al-Kajdá. 

Reklama

Výběr článků

Načítám