Hlavní obsah

Francie vycvičí na své půdě až 2000 ukrajinských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie poskytne na svém území výcvik až 2000 ukrajinských vojáků, sdělil ministr obrany Sébastien Lecornu. Země také dodá Ukrajině systémy protivzdušné obrany Crotale.

Foto: Reuters

Ukrajinský voják střílí na ruské pozice.

Článek

„Ukrajinští vojáci budou po několik týdnů přiřazeni k našim jednotkám,“ uvedl ministr. Výcvik bude podle něj zahrnovat všeobecnou přípravu k boji, ale v souladu s přáním Ukrajinců se také zaměří na specifické potřeby, jako je například logistika, a používání dodaných zbraní.

Francie rovněž poskytne Ukrajině protivzdušné systémy Crotale, sdělil ministr obrany Lecornu, a upřesnil tak nedávné vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Macron ve středu řekl, že Francie v nadcházejících týdnech dodá na Ukrajinu radary a systémy protivzdušné obrany, které jí pomohou bránit se proti útokům ruských bezpilotních letounů.

Kompatibilita zbraní ze Západu je pro Ukrajince problém

Evropa

O počtu protivzdušných systémů krátkého doletu Crotale, které budou předány Kyjevu, nyní Paříž s Ukrajinci jedná. „Půjde ale o významnou dodávku, která umožní Ukrajině bránit svůj vzdušný prostor,“ uvedl Lecornu. „Máme jich dvanáct, je to ale prostředek, který bude postupně vyřazován a nahrazován systémem země-vzduch nové generace Mamba, takže dodávka nezpůsobí francouzské armádě žádný nedostatek,“ dodal.

Od začátku války na Ukrajině poslala Francie Kyjevu 18 houfnic Caesar s dostřelem 40 kilometrů a nyní podle Lecornua probíhají debaty o zaslání dalších šesti houfnic. Francie se také zabývá ukrajinskou žádostí o dodávku střel země-země.

Reklama

Výběr článků

Načítám