Hlavní obsah

Francie kvůli oslavám vylodění v pohotovosti

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzské bezpečnostní síly byly v souvislosti s nedělními oslavami 60. výročí vylodění v Normandii uvedeny do druhého nejvyššího stupně protiteroristické pohotovosti. Nerušený průběh nedělních ceremonií, kterých se zúčastní špičkoví činitelé 17 zemí včetně amerického prezidenta, bude zajišťovat 30tisícový kontingent ozbrojených složek včetně 12 000 vojáků.

Foto: Kateřina Ostradecká

Interaktivní expozice s názvem Infobod „Krajina, pískovec a člověk v broumovském klášteře“ bude od pondělí 5. října otevřena veřejnosti denně.

Článek

"Je to velká výzva a bezpečnostní opatření jsou proto zcela výjimečná," prohlásil francouzský ministr vnitra Dominique de Villepin. Vláda podle něj sice nemá žádné informace, že by oslavám na severofrancouzském pobřeží hrozilo nějaké konkrétní nebezpečí, přesto ale - jak dodal - je namístě obezřetnost. "Všechny bezpečnostní složky od zpravodajců přes policisty, strážníky, vojáky až po hasiče byly proto zmobilizovány pro všechny možné případy," dodal ministr.

Nasazeny jsou stroje AWACS

Všichni budou ve střehu již ode dneška, kdy je George W. Bush očekáván v Paříži, aby jednal s prezidentem Jacquesem Chirakem.

Pod zvýšeným dohledem budou přitom nejen dějiště oslav a důležitých setkání, nýbrž i nákupní zóny, muzea, nádraží a další místa, kde se shromažďuje velké množství lidí. Počítat je prý nutné i s kontrolami zavazadel.

Mimořádná opatření přijali i provozovatelé lodní dopravy na Seině a nedaleko normandských břehů hlídkuje francouzská letadlová loď Charles de Gaulle. Ze vzduchu budou bezpečnost účastníků ceremonií v Arromanches, Caen a Colleville zajišťovat letouny s výstražným systémem AWACS. U Caen vyrostla hned celá letecká základna a na témže místě byla zbudována polní nemocnice.

Čeká se milión návštěvníků

Včera ráno úřady hostitelské země prověřovaly v Normandii připravenost tamních bezpečnostních složek na případný teroristický útok jadernými, chemickými či biologickými zbraněmi. Nešlo však o cvičení v terénu, nýbrž jen o kontrolu kvality komunikace zainteresovaných složek záchranného systému.

Pařížské ministerstvo vnitra odmítlo tvrzení listu Le Monde, podle něhož se cvičení konalo na popud USA. "Američané nepředložili žádné zvláštní požadavky," prohlásil mluvčí úřadu. Na zajištění bezpečnosti oslav se nicméně má podílet i několik set amerických specialistů.

V Normandii se v neděli očekává na oslavách až milión návštěvníků. Na čtyři tisíce novinářů se pak bude starat o zprostředkování ceremonií veřejnosti na celém světě.

Významní politici

Mezi hosty bude kromě Bushe i britská královna Alžběta II., ruský prezident Vladimir Putin a poprvé v historii se na ceremonii objeví i čelný představitel Německa - kancléř Gerhard Schröder. "Moje pozvání dokazuje, že poválečné období patří definitivně minulosti," řekl představitel země, která válku prohrála. Proti jeho přítomnosti však protestovali někteří britští veteráni.

Českou republiku bude v neděli na oslavách reprezentovat prezident Václav Klaus.

První menší vzpomínková akce se uskutečnila již v pátek v La Cambe na největším hřbitově německých vojáků v Normandii. Zúčastnili se jí mladí lidé ze šestnácti evropských zemí včetně České republiky a také veteráni z Francie, Británie a Německa. V La Cambe je pohřbeno přes 21 tisíc německých vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám