Hlavní obsah

Forbes odhalil nejmocnější, v první desítce jsou Obama i papež

Washington
Aktualizováno

Americký časopis Forbes, který pravidelně sestavuje žebříčky nej..., odhalil, kdo jsou nejmocnější lidé planety. Trochu nepřekvapivě je na prvním místě americký prezident Barack Obama. Druhý skončil ruský premiér Vladimír Putin, zato prezident Ruska Dmitrij Medvěděv skončil až na 59. místě.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová, která v posledních dnech tvoří silný eurotandem s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, se umístila na čtvrtém místě. To Sarkozy je až  13.

Bronzová příčka patří čínskému prezidentovi Chu Ťin-tchaovi.

Pátá pozice nepatří politikovi, nýbrž zakladateli firmy Microsoft Billu Gatesovi. Ten už firmu neřídí a věnuje se spíše charitě.

Do první desítky se dostali například papež Benedikt XVI., šéf americké centrální banky Ben Bernanke a dokonce zakladatel sítě Facebook Mark Zuckerberg.

Překvapivé je právě 59. místo ruského prezidenta Medvěděva. Předstihly ho hlavy méně významných států a dokonce šéfové národních bank některých zemí. Jako mocnějšího Forbes dokonce označil i šéfa mexického drogového kartelu Joaquina Guzmana. Skončil na 55. místě.

Deset nejmocnějších lidí světa
Barack Obamaamerický prezident
Vladimir Putinruský premiér
Chu Ťin-tchaočínský prezident
Angela Merkelováněmecká kancléřka
Bill Gateszakladatel Microsoftu
Abdulláh bin Abdul Azízsaudský král
Benedikt XVI.papež
Ben Bernankešéf americké centrální banky
Mark Zuckerbergzakladatel Facebooku
David Cameronbritský premiér
zdroj: Forbes

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám