Hlavní obsah

Finští seizmologové v ruských vodách zaznamenali pět výbuchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finští seizmologové v ruských vodách minulý týden zaznamenali pět výbuchů, informoval v úterý Institut seizmologie Helsinské univerzity. Jsou si jistí, že je nezpůsobila běžná seizmická aktivita.

Foto: Profimedia.cz

Finský záliv ze strany ruského Petrohradu

Článek

„Detekovali jsme pět explozí, největší z nich měla magnitudo 1,8 (Richterovy stupnice) a nejmenší 1,3,“ řekl agentuře Reuters vedoucí seizmologického institutu Timo Tiira.

Richterova stupnice je mezinárodně uznávaným ukazatelem seizmické aktivity, nejčastěji se používá v souvislosti se zemětřeseními. Do magnituda 2 by šlo o mikrozemětřesení, kterých se za rok zaznamenají tisíce. Finští meteorologové jsou si ale jistí, že šlo o výbuchy.

Institut zachytil čtyři exploze v ruských teritoriálních vodách Finského zálivu minulý čtvrtek, další výbuch pak v pátek. Z charakteristiky naměřených údajů je podle Tiira zřejmé, že za nezvyklou seizmickou aktivitou stojí výbuchy, nikoli zemětřesení.

Výbuch v Chersonu zabil muže, tři lidé byli zraněni

Válka na Ukrajině

Finští seizmologové netuší, co za výbuchy stálo. Tiira ale připomněl, že v minulosti je způsobila námořní cvičení nebo odstraňování starých min z mořského dna. „V této oblasti jsme výbuchy zaznamenali už dříve, ale ne velmi často, ani ne každý rok,“ dodal Tiira.

Ruské ministerstvo obrany se k podmořským explozím z minulého týdne podle Reuters dosud nevyjádřilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám