Hlavní obsah

Fico vyzval Pellegriniho ke spojení, očekává předčasné volby

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Podle předsedy strany Směr-slovenská sociální demokracie Roberta Fica směřuje Slovensko k předčasným volbám a vyzval stranu Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho ke spolupráci. Hlas vznikl v roce 2020 odštěpením od Směru.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Robert Fico (vpravo) a Peter Pellegrini

Článek

„Je naší společnou povinností okamžitě zahájit jednání o formě předvolební a povolební spolupráce, která zabezpečí, že přirozený blok Směru a Hlasu, ať už jako jedna strana nebo dvoukoalice, bude mít schopnost dosáhnout výsledek na úrovni 35 až 40 procent, co je zcela reální,“ uvedl Fico ve videu na facebooku.

Expremiér varoval, že pokud se bude Hlas orientovat na spolupráci s liberálními stranami, může Slovensko zapomenout na to, že bude mít silnou a stabilní sociálnědemokratickou vládu.

Ficova strana v průzkumech na Slovensku stoupá

Evropa

„Kam se podíváme, všude je chaos a rozklad. Stát, policie, veřejné finance, boj s pandemií, vztahy ve vládní koalici, všude totální rozvrat. Země nepochybně směřuje k předčasným volbám a nové vládě,“ konstatoval předseda Směru.

„Dobrou alternativou pro Slovensko musí být stabilní vláda postavená na základě zkušených politiků a stabilních politických struktur. Jen takováto vláda může vyvést Slovensko z hluboké krize, v níž se nachází. Na této alternativě musíme začít pracovat už dnes,“ dodal Fico.

Od štěpení Směru je to vůbec poprvé, co Fico vyzval k opětovnému spojení s Hlasem. Po odchodu Pellegriniho křídla označoval bývalé členy Směru za zrádce a kritizoval je. Nezapomněl dodat, že za vše, co v politice dosáhli, mohou děkovat Směru.

Poslední průzkumy veřejného mínění však naznačují nárůst popularity Směru a Hlas naopak mírně klesá.

Fico i extremisté svolávají do Košic protivládní protesty

Zahraniční

Podle zářijového průzkumu agentury AKO by Hlas získal 18,8 procenta a Směr 13,9 procenta hlasů. Agentura Focus naměřila Pellegrinimu 18,5 % a Ficovi 14,4 procenta.

V červnu měl ještě Hlas v průzkumech 21 a Směr 12 procent. Začátkem roku 2021 měl Fico dokonce jen osmiprocentní podporu mezi slovenskými voliči. Z aktuálních průzkumů je zřejmé, že levicoví voliči se začali vracet k Ficovi.

„Fico je podstatně viditelnější než Pellegrini a častokrát určuje témata v rámci opozice,“ říká šéf Focusu Martin Slosiarik.

„Směr zvolil agresivní, polarizační kampaň, kde hlavně kritizuje. Negativní pocity, které prezentuje, míří na skupinu lidí, kteří jsou nazlobení a frustrovaní z toho, jak to momentálně funguje“ uvedla pro televizi TA3 politoložka Aneta Világi.

Reklama

Výběr článků

Načítám