Hlavní obsah

Fico nestojí o odvolání Matoviče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Část slovenské opozice chtěla podat do parlamentu návrh na odvolání ministra financí Igora Matoviče (Obyčejní lidé a ne­závislé osobnosti – OLaNO). Od svého úmyslu však upustila, protože se obává, že by tím v konečném důsledku pomohla vládní koalici.

Foto: Profimedia.cz

Expremiér Fico v čele zástupců opozice přináší krabici s petičními archy do prezidentského paláce.

Článek

Čtyřkoalice se totiž už dva měsíce zmítá v krizi a strana Svoboda a solidarita (SaS) ministra hospodářství Richarda Sulíka podmínila pokračování ve vládě premiéra Eduarda Hegera (OLaNO) právě odchodem Matoviče z postu ministra financí. Pokud Matovič neodejde, čtyři ministři za SaS podají koncem srpna demisi.

Republika si sama nevystačí

Opoziční hnutí Republika, které vzniklo v roce 2021 odštěpením od Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby, chtělo podat návrh na svolání mimořádné schůze parlamentu s cílem odvolat Matoviče z postu ministra. Republika má jen pět poslanců a pro svolání mimořádné schůze je potřeba minimálně třicet podpisů zákonodárců.

Strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica disponuje 27 poslanci, a mohla tak pomoci svolat mimořádnou schůzi. Jenže to se nestalo, protože Fico varoval, že odvolání Matoviče by mohlo znamenat pokračování čtyřkoalice.

Slovenští herci vyzvali Matoviče k odchodu

Evropa

„Oni nedokážou vyhnat Matoviče (z vlády – pozn. redakce), tak se obrátí na opozici, aby udělala špinavou práci, zbaví se konečně Matoviče a Sulík se vítězoslavně vrátí zpět do vlády,“ upozornil Fico.

Milan Uhrík, předseda hnutí Republika, nyní tvrdí, že počkají, jak se vládní krize vyvine, a podle toho zváží další postup. „Matovič se Sulíkem musí určitě skončit. Pokud by náhodou vláda současnou krizi přežila, tak je určitě budeme odvolávat. Musíme to však správně načasovat,“ připustil Uhrík.

Slovenská opozice ve středu odevzdala prezidentské kanceláři petici s podpisy za vypsání referenda o demisi vlády a zavedení možnosti zkrátit volební období prostřednictvím lidového hlasování nebo usnesením sněmovny.

Čaputová má teď 30 dní na rozhodnutí

Prezidentka Zuzana Čaputová, která má nyní 30 dnů na rozhodnutí ohledně vypsání plebiscitu, se už dříve nechala slyšet, že jednu z otázek referenda, totiž že kabinet má bezodkladně podat demisi, nechá prozkoumat ústavním soudem. Zmíněná lhůta na vyhlášení referenda by během jeho rozhodování neplynula.

Podle Fica petiční výbor odevzdal archy se zhruba 406 tisíci podpisy; na vypsání referenda je potřebné podle ústavy shromáždit v pětimilionové zemi alespoň 350 tisíc podpisů.

Pro platnost plebiscitu je po­dle slovenské ústavy nezbytné, aby se ho zúčastnila většina oprávněných voličů. Tuto podmínku splnilo v zemi jen jedno z osmi dosavadních referend, a to hlasování o vstupu Slovenska do EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám